Održani izbori u Libanu, prvi u poslednjih devet godina

Izvor: N1 televizija, 06.Maj.2018, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održani izbori u Libanu, prvi u poslednjih devet godina

U Libanu su danas održani parlmentarni izbori, prvi put u poslednjih devet godina. Prethodni opšti izbiri bili su 2009. za četvorogodišnji mandat. Međutim, parlament je produžio mandat dva puta zbog građanskog rata u susednoj Siriji koji je izbio 2011. i reforme izbornih zakona.

Zakoni su promenjeni tako da je smanjen je broj okruga i omogućeno je onima >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koji žive u inostranstvu da glasaju prvi put, navodi BBC.

Proiranski šiitski Hezbolah koji SAD, između ostalih, smatraju terorističkom organizacijom težio je da poveća broj poslanika.

Iako je bilo planirano da se birališta zatvore u 19 sati po lokalnom vremenu, glasanje za 128 mesta u parlamentu je produženo za jedan sat.

Desetine hiljada libanskih građana koji žive u inostranstvu glasalo je ranije ove nedelje.Zvanični rezultati se očekuju u ponedeljak ili utorak, a prvi kasno večeras.

Liban već dugo ima sistem podele vlasti među raznim verskim grupama.

Broj mesta je podeljen između hrišćana i muslimana i predsednik, premijer i predsednik parlamenta su različitih religioznih grupa.

Sadašnji premijer Saad al- Hariri izazvao je veliku političku krizu u novembru, kada je otišao u Saudijsku Arabiju i u televizijskom obraćanju objavio ostavku, rekavši da se plaši pokušaja atentata.

On je suspendovao svoju ostavku dve nedelje kasnije, nakon što je razgovarao sa predsednikom Mišelom Aunom a tu odluku je povukao u potpunosti u decembru.

Evropska unija je rekla da je angažovala posmatrače u svim libanskim okruzima u kojima se glasa.

Glavni problemi sa kojima će se suočiti novi parlament je sudbina velikog broja izbeglica, preko milion, koje su ušle zemlju od početka sirijskog građanskog rata i nastavak ekonomskih teškoća.

Izbore je obeležila mala izlaznost što se smatra odrazom nezadovoljstva glasača zbog raširene korupcije i stagniranja ekonomije, naveo je AP.

Pre zatvaranja glasačkih mesta predsednik Aun je apelovao na birače u obraćanju preko televizije da glasaju ako žele promenu. On je istu poruku objavo i na Tviteru.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parlamentarni izbori u Libanu posle devet godina

Izvor: B92, 06.Maj.2018

Bejrut -- U Libanu su održani parlmentarni izbori, prvi put u poslednjih devet godina...Prethodni opšti izbiri bili su 2009. za četvorogodišnji mandat...Međutim, parlament je produžio mandat dva puta zbog građanskog rata u susednoj Siriji koji je izbio 2011. i reforme izbornih zakona...Zakoni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.