Izvor: Southeast European Times, 17.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljeni preliminarni rezultati izbora na Kosovu

17/11/2009

PRIŠTINA, Kosovo -- Centralna izborna komisija (CIK) objavila je u ponedeljak (16. novembra) preliminarne rezultate nedeljnih lokalnih izbora i utvrdila da će u 20 od 36 opština morati da se održi drugi krug glasanja u decembru. Demokratska partija premijera Hašima Tačija pobedila je u pet opština u prvom krugu, a slede je opoziciona Alijansa za budućnost Kosova sa četiri i Demokratski savez Kosova sa tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << opštine. Srpske stranke pobedile su u tri nove opštine, dok je Turska demokratska partija Kosova pobedila u Mamuši. Predsednica CIK-a Nesrin Lušta rekla je da se konačni rezultati očekuju do kraja nedelje. Nepravilnosti su bile male, dodala je ona.

Međutim, opoziciona stranka Nova alijansa Kosova objavila je video snimak na kojem se, po svemu sudeći, vide članovi izborne komisije u Đakovici kako pune glasačke kutije nakon zatvaranja biračkog mesta. Lokalni mediji objavili su video snimke iz Vitine na kojima se vidi ista stvar.

U međuvremenu, predstavnici šest srpskih stranaka koji su se nadmetali u opštini Gračanica optužili su Samostalnu liberalnu stranku (SLS) i kosovsku vladu za manipulisanje birača i traže da se rezultati ponište. Stranke kažu da je premijer Tači podržavao SLS finansijski kako bi uticao na birače. (Koha Ditore, Kosova Sot - 17/11/09; TV21, Kohavision, RTK - 16/11/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.