OTVORENA BIRALIŠTA Danas lokalni izbori na Kosovu, Đurić: Lomi se sudbina 10 opština sa srpskom većinom

Izvor: Blic, 22.Okt.2017, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVORENA BIRALIŠTA Danas lokalni izbori na Kosovu, Đurić: Lomi se sudbina 10 opština sa srpskom većinom

Na Kosovu i Metohiji jutros su otvorena birališta za lokalne izbore, a 1,9 miliona građana moći će da glasa za predsednike i odbornike u 38 opština.

To su treći lokalni izbori od samoproglašene nezavisnosti i prema ocenama analitičara, predstavljaće prvi test za vladu Ramuša Haradinaja, ali i priliku za Srpsku listu da u lokalnim zajednicama potvrdi uspeh na parlamentarnim izborima, koji je srpskoj zajednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vratio politički uticaj u Prištini.

Na lokalnim izborima biraju se predsednici opština i odbornici u opštinskim skupštinama.

Centralna izborna komisija Kosova i Metohije saopštila je da će na izborima učestvovati 91 politički subjekt - 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

U birački spisak upisano je ukupno 1.890.952 birača, a glasaće se u 38 opština.

Kosovski Srbi na izbore izlaze sa 18 lista i nastupaju u 21 opštini - u 10 opština gde čine većinu stanovništva i u 11 opština gde nisu većina.

Izborna kampanja je zvanično počela 21. septembra i trajala je do petka u ponoć, kada je započela izborna tišina.

Beograd podržava kandidate Srpske liste, koja nakon junskih vanrednih parlamentarnih izbora ponovo učestvuje u političkim procesima u pokrajini i u vladi u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je ranije da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da "rasture" Srpsku listu, da smanje njen uticaj u Prištini i uticaj Srbije na Kosovu i Metohiji:

"Oni ne žele da Srbi imaju "zlatnu akciju" u vladi u Prištini i nastoje da im tu poziciju otežaju i onemoguće na lokalnim izborima, i u lokalnim sredinama", ocenio je Vučić.

Uoči izboga oglasio se i američki ambasador Greg Delavi, koji je rekao da će ambasada SAD na dan izbora imati 30-40 timova koji će posmatrati izborni proces, brojati glasove i voditi računa da oni proteknu u demokratskoj i fer atmosferi, bez bilo kakvih pritisaka.

"Naš cilj biće da osiguramo da se stvari odvijaju onako kako bi trebalo da se odvijaju i da niko ne vrši pritisak na članove biračkih odbora ili na birače na biračkim mestima", rekao je Delavi.

U kampanju za lokalne izbore uključen je i Hašim Tači, kosovski predsednik i neformalni lider Demokratske partije Kosova, koja je na vlasti sa Haradinajevom Alijansom za budućnost Kosova i Alijansom za bolje Kosova, čiji je lider jedan od najbogatijih Albanaca, Bedžet Pacoli.

Tači zbog toga trpi kritike, a još mu se zamera nepotizam, zastrašivanje, reketiranje, kriminal, netransparentnost i korupcija.

U međuvremenu, Tači je u petak pozvao sve građane, bez obzira na njihovu političku opredeljenost, da izađu na lokalne izbore i iskoriste svoje demokratsko pravo.

Tači je poručio da je masovni izlazak na izbore znači definisanje rada lokalnih samuprava u naredne četiri godine i da ovu piliku, kako je rekao, treba da iskoristi svaki građanin, u svakoj opštini, širom Kosova.

Haradinaju se zamera to što je vladu formirao uz pomoć Srpske liste.

Smatra se, naime, da je on na taj način omogućilo još veći uticaj Beograda na Prištinu.

Đurić: Lomi se sudbina 10 opšština sa srpskom većinom na KiM

Od izbora na Kosovu i Metohiji mnogo zavisi i na današnji dan lomi se sudbina 10 opština sa srpskom većinom na KiM - hoće li one biti u političkom smislu bliže Beogradu ili Prištini, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

“- Srbi na KiM treba da ostanu jedinstveni uz svoju državu, uz Republiku Srbiju. Smatram da je jako važno da svi oni koji imaju biračko pravo danas to pravo i iskoriste, podrže državnu politiku Srbije, da ostanemo svi zajedno. Neka se dele oni drugi, neka se oni medju sobom svađaju, mi moramo da budemo prema Prištini jedinstveni” - rekao je Đurić za Tanjug.

Od ovih lokalnih izbora mnogo zavisi, smatra Đurić i ističe da se danas “lomi sudbina” 10 opština sa srpskom većinom na KiM, hoće li one biti u političkom smislu bliže Beogradu ili Prištini i zato je, smatra on, važno da svi oni kojima je stalo do toga, da njihove opštine budu deo srpske državne politike, slede državnu politiku, da svi Srbi ostanu jedinstveni.

- “Možemo i u centralnoj Srbiji da se svađamo i delimo oko različitih političkih opcija, da se takmičimo ko je lepši, bolji, pametniji, ovde na to nemamo pravo. Ovde moramo biti složni i danas mora da bude dan srpske sloge, srpskog jedinstva i jedino srpska pobeda može da donese boljitak i budućnost našem narodu” - rekao je Đurić.

Osvrćući se na sinocnji incident, kada su uhapšena dvojica aktivista Srpske liste, Đurić je rekao da su pritisak, hapšenje i napadi na aktiviste Srpske liste posledica toga što u Prištini “odlično znaju” da je politika Srpske liste politika usaglašena sa državnim institucijama Srbije i da njima to ne odgovara.

Oni bi, kaže Đurić, hteli na svaki način to da spreče, da spreče i pobedu Srpske liste, kao i veze Beograda sa našim narodom na KiM.

- “Zato tome pribegava i Priština i zato je Priština i deo medjunarodnih struktura, moram da kažem, glasno podržavao podele među Srbima, podržavao različite opcije, samo sa ciljem da usitni srpski politički korpus ovde. Važno je da ostanemo jedinstveni” - zaključio je Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LOKALNI IZBORI NA KOSOVU Đurić: Lomi se sudbina 10 opština sa srpskom većinom, incident na Jarinju

Izvor: Blic, 22.Okt.2017

Na Kosovu i Metohiji jutros su otvorena birališta za lokalne izbore, a 1,9 miliona građana moći će da glasa za predsednike i odbornike u 38 opština...20.22 - Srpska lista: Rakić pobedio u Kosovskoj Mitrovici..Lider Srpske liste i kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić,...

Nastavak na Blic...

(UŽIVO) LOKALNI IZBORI NA KOSOVU Đurić: Lomi se sudbina 10 opština sa srpskom većinom, incident na Jarinju

Izvor: Blic, 22.Okt.2017

Na Kosovu i Metohiji jutros su otvorena birališta za lokalne izbore, a 1,9 miliona građana moći će da glasa za predsednike i odbornike u 38 opština...16.00 - CIK: Do 15 časova na lokalnim izborima na Kosovu glasalo oko 29 odsto birača..Pravo glasa na lokalnim izborima na Kosovu do 15 časova iskoristilo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.