Izvor: Radio 021, 19.Okt.2019, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi gradonačelnik Budimpešte: Pobeda na lokalu kao model za rušenje Orbana

Novoizabrani gradonačelnik Budimpešte Gergelji Karačonji poručio je da njegova pobeda na nedeljnim lokalnim izborima predstavlja model kojim se može pobediti vladajuća stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, koji već skoro celu deceniju vlada zemljom.

On smatra da saradnja unutar opozicionog korpusa u Mađarskoj "nema alternative".

"Svako u opoziciji smatra da je to jednosmerna ulica. Nijedan glasač opozicije neće podržavati raspad saveza", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ocenio je Karačonji.

Priznaje da će se njegova saradnja kretati po političkoj ivici sa bar pola stranaka u opozicionom savezu, ali naglašava da njegova pobeda predstavlja model za uspeh, sugerišući da se treba ujediniti, puno raditi i usmeravati frustraciju glasača. Navodi da je opoziciji dugo trebalo da se prilagodi izbornom sistemu koji kažnjava manje stranke, a pogoduje velikima.

"Svedoci smo nečeg što još nismo doživeli u istoriji mađarske demokratije. U terminima stranačkih koalicija, stvoren je dvostranački sistem", rekao je šef Orbanovog kabineta Gergelji Guljaš.

"Orbanovoj vladavini, ohrabrenoj privrednim uspehom, niko neće predstavljati izazov do izbora 2022. godine. Opozicija dotad treba da ostane ujedinjena i da predstavlja alternativu", rekao je Karačonji (44), liberalni sociolog koji u četvrtak preuzima dužnost gradonačelnika Budimpešte.

Autor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.