Nepal moli alpiniste da im daju prazne boce za kiseonik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 10:26

Nepal moli alpiniste da im daju prazne boce za kiseonik

Nepal je u tolikom nedostatku boca za kiseonik da je danas zamolio alpiniste koji se penju na Maunt Everest da donesu njihove prazne boce umesto što ih ostavljaju prazne na planini, u vreme kada se Nepal bori s drugim talasom pandemije kovid-19.

Država je dala dozvolu za penjanje više od 700 alpinista na 16 vrhova na Himalajima, od toga 408 na Maunt Everest, za period između aprila i maja, kako bi pokrenula planinarsku industriju i postavila turizam na noge, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Nepalska planinarska asocijacija (NMA) zamolila je planinare da pomognu Nepalu da se izbori sa porastom broj obolelih od kovid-19, koji je doveo zdravstveni sistem do ivice pucanja.

Čelnik NMA je rekao da su penjači i njihovi vodiči poneli sa sobom bar 3.500 boca kiseonika, koje uglavnom ostanu zakopane u lavini ili budu ostavljene na padinama tokom spuštanja niz planinu.

"Apelujemo na planinare i šerpase da vrate prazne boce kad god mogu, da bi mogli da ih napunimo i iskoristimo za lečenje pacijenata obolelih od korona virusa", rekli su iz NMA za Rojters.

Mnoge privatne i državne bolnice u Katmanduu su rekle da ne mogu da primaju više pacijenata zbog nedostatka kiseonika, a nema ni boca.

"Potrebno nam je oko 25.000 boca što pre kako bismo spasili ljude od smrti. Ovo je hitno", rekao je zvaničnik ministarstva zdravlja Samir Kumar Adihari.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRITIČNO U NEPALU Vlasti mole alpiniste da im daju prazne boce za kiseonik

Izvor: Blic, 10.Maj.2021

Nepal je u tolikom nedostatku boca za kiseonik da je danas zamolio alpiniste koji se penju na Mont Everest da donesu njihove prazne boce umesto što ih ostavljaju prazne na planini, u vreme kada se Nepal bori s drugim talasom pandemije kovid-19.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.