Nema vlade, gradonačelnika, parlamenta... Nema izlaza

Izvor: B92, 10.Mar.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema vlade, gradonačelnika, parlamenta... Nema izlaza"

Nema vlade, nema parlamenta, nema gradonačelnika, niti opštinskih vlasti, a pre svega – nema izlaza.

Haos u Makedoniji predstavlja pretnju za čitav Balkan, piše nemačka agencija DPA, a prenosi Dojče veče.

Makedonija tone sve dublje u haos. Država nema vladu, a parlament je obezglavljen. Sada su otkazani i lokalni izbori, tako da će gradonačelnici i gradska veća u maju morati da odstupe s funkcija, a da nema ko da ih zameni.

Ono što je još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gore – rešenja nema ni na vidiku. Makedonski predsednik Đorđe Ivanov pisao je predsedniku Saveta Evropske unije Donaldu Tusku kako bi ga izvestio o komplikovanoj situaciji u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Taj problem bio je tema i na Samitu Evropske unije, jer on preti da se prelije i na druge balkanske zemlje. Ivanov ne želi da dodeli mandat socijaldemokratama (SDSM) za sastavljanje vlade, bez obzira na to što oni imaju 67 od 120 poslanika, koliko ima makedonski parlament. Njegovo ustavnopravno obrazloženje glasi: pakt SDSM sa tri albanske partije preti jedinstvu zemlje.

Koalicioni dogovor predviđa da se albanski jezik, kojim govori četvrtina ili čak trećina stanovništva, što je oko dva miliona ljudi, tretira isto kao i makedonski. Do sada je zvaničan bio samo makedonski jezik i ćirilično pismo.

Tako bi u budućnosti novčanice makedonskog denara trebalo da budu ispisane i albanskim jezikom, policijske i vojne oznake bi, u regionima u kojima Albanci čine više od 20 odsto stanovništva, trebalo da budu dvojezične, a i pred sudom bi upotreba albanskog jezika trebalo da postane uobičajena praksa.

Pozivi na nasilje

Međutim, ni Brisel ni Vašington ne mogu da privole Ivanova da se drži demokratskih standarda i da parlamentarnoj većini omogući formiranje vlade. Pritom se u osnovi uopšte ne radi o nacionalnim, već o krivičnopravnim pitanjima.

Naime, od pre godinu dana protiv dugogodišnjeg premijera Nikole Gruevskog, koji je ujedno i predsednikov politički staratelj, specijalna državna tužiteljka sprovodi istragu. Gruevski se sumnjiči za kriminalne radnje i korupciju širokih razmera, kao i za opstruiranje rada pravosudnih organa i uticaj na medije.

Zbog toga što mnogima iz tabora Gruevskog preti zatvor, ne želi se ni po koju cenu da se opozicionim snagama dozvoli dolazak na vlast i zato se ide ka novim izborima. VMRO-DPMNE, stranka Nikole Gruevskog koja je godinama bila na vlasti, sistematski podgreva antialbansko raspoloženje. Ove nedelje su na zgradu Muzeja albanskog jezika u Bitolju bačeni Molotovljevi kokteli.

Gruevski, pak, sve otvorenije poziva svoje pristalice na nasilje, a tokom demonstracija napadani su i kritički orijentisani novinari.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini upozorila je, nakon prošlonedeljne posete Skoplju, da ono što se događa u Makedoniji predstavlja „igranje vatrom“.

Situacija sa Albancima na čitavom Balkanskom poluostrvu je, inače, veoma eksplozivna: kako na jugu Srbije, tako i u Crnoj Gori, ali i na Kosovu. Čak i u matičnoj republici – Albaniji, vlada napeta situacija između vlade i opozicije, a ne isključuje se ni moguće nasilje.

Ujedno ne bi trebalo zaboraviti da ni sukobi iz 2001. koji su ličili na građanski rat između Makedonaca i Albanaca u toj zemlji nisu tako davna prošlost. Slično je bilo i pre dve godine tokom sukoba u Kumanovu kada su život izgubile desetine ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.