Izvor: Radio 021, 25.Apr.2021, 07:03

Nakon burne predizborne kampanje, u Albaniji danas parlamentarni izbori

U Albaniji se danas održavaju parlamentarni izbori, osmi po redu u poslednjih 29 godina kada su građani prvi put glasali na slobodnim i demokratskim izborima nakon pada komunizma, a predizbornu kampanju pratile su tenzije zbog međusobnih optuživanja.

Albanija ima oko 2,8 miliona stanovnika, a pravo glasa ima 3,6 miliona građana među kojima su Albanci koji žive u drugi zemljama.

Bira se 140 poslanika od 1.800 kandidata među 12 političkih partija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koalicija ili nezavisnih kandidata. Nije moguće glasati ranije ni preko pošte, prenosi AP.

Glavni favoriti su dve glavne političke snage koje su vodile tu zemlju od pada komunizma - Socijalistička partija aktuelnog premijera Edija Rame, koji traži treći mandat, i Demokratska partija Ljuljzima Baše, koja teži da preuzme vlast nakon osam godina provedenih u opoziciji, piše Radio slobodna Evropa (RSE).

Socijalistička partija za integraciju na čelu sa Monikom Krijemadi tradicionalno je igrala važnu ulogu prilikom formiranja vlada u postizbornim koalicijama prethodnih godina.

RSE podseća da su partije tokom jednomesečne predizborne kampanje koristile oštru retoriku, kao i da nisu izostali ni incidenti i fizički sukobi.

Jedan bivši zvaničnik opozicione partije je 21. aprila ubijen, a policijski zvaničnik ranjen u Elbasanu tokom svađe, što je bio najozbiljniji incident nekoliko dana uoči izbora.

Nekoliko dana nakon ovog događaja, još jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u kancelarijama Demokratske partije u Kamezu.

Fizičkog nasilja i svađa između simpatizera bilo je i na izbornim skupovima, nakon kojih bi se partije međusobno optuživale za incidente.

Predsednik Albanije Iljir Meta pozvao je institucije na sprovođenje zakona, da budu na visini odgovornosti i da prekinu bilo kakve partijske veze koje imaju. Bilo je optužbi i o kupoprodaji glasova.

Otkriće baze sa ličnim podacima, uključujući i istorijat glasanja sa više od 900 hiljada građana, koje poseduje Socijalistička partija, dodatno je povećala predizborne tenzije u Albaniji, dovodeći u sumnju izborni sistem i državu, gde su institucije na usluzi vladajućim političkim strankama, navodi RSE.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.