NOVINAR VELTA ZA BLIC Izborne igre u Nemačkoj: Kakav uticaj imaju Putin i Erdogan, i zašto Srbija može da bude SPOKOJNA

Izvor: Blic, 23.Sep.2017, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVINAR "VELTA" ZA "BLIC" Izborne igre u Nemačkoj: Kakav uticaj imaju Putin i Erdogan, i zašto Srbija može da bude SPOKOJNA

Više od 60 miliona Nemaca ima pravo glasa na parlamentarnim izborima koji se održavaju u nedelju 24. septembra. Na osnovu rezultata formiraće se koalicije iz kojih će se potom znati ko će biti kancelar. Najveće šanse za to ima Angela Merkel, dok iu senke vreba Martin Šulc. Politički novinar nemačkog "Velta" Boris Kalnoki za "Blic" analizira predstojeće izbore, a ubedljivo najveće šanse daje Angeli Merkel.

Svi očekuju da će se Angela Merkel prošetati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do novog mandata? Ili li Martin Šulc prostora da napravi čudo?

Ne bih rekao. Smatram da Šulc nije uspeo da predstavi suštinski drugačiji program, niti da se distancira od stava Merkelove. Oni koji ne vole kancelarku zbog njene migracione politike smatraju da bi Šulc po tom pitanju bio još gori. Šulc pokušava da skrene pažnju na sebe napadima na Mađarsku i Tursku, ali to nije unutarpolitičko pitanje, te stoga nema prioritet među biračima. Da ne spominjem da je taj isti Šulc do pre nekoliko godina bio neko ko je zdušno podržavao Redžepa Tajipa Erdogana. Njegov pokušaj da sebe portretiše kao alternativu Merkelovoj je propao jer je njegova partija (SPD, prim. nov.) protekle četiri godine u koaliciji sa CDU, pri čemu se u potpunosti "pretplatila" na politiku koju je predstavila Merkelova.

Šulc je pak najavio da će se SPD povući u opoziju u slučaju poraza na izborima?

Ukoliko nakon nedeljnih izbora budu želeli distancu od CDU, SPD bi koaliciju jedino mogao da napravi sa Zelenima, kao i sa radikalnom Levicom, neokomunističkom političkom opcijom. Međutim, u ovom trenutku te dve opcije nemaju dovoljno procenata, a i da imaju, sama pomisao na radikalno levičarsku vladu plaši veliki broj birača.

Kakve koalicione kalkulacije možemo očekivati? Merkelova ima nekoliko izbora, ukoliko CDU pobedi, naravno. Od velikog saveza sa SPD, do onih sa Zelenima i ostalim manjim partijama.

Za sada je sigurno samo jedno, a to je da niko neće da sarađuje sa ekstremistima iz AfD. CDU i SPD mogu da nastave sa velikom koalicijom, i niko ne bi bio iznenađen, uprkos Šulcovim najavama o opozicionarskom periodu. Svedoci smo da socijaldemokratske partije propadaju širom Evrope, a ta sudbina bi mogla da zadesi i SPD ako ode u opoziciju. Zeleni i Levica zajedno nemaju dovoljno podrške. Slobodne demokrate (FDP) i Zeleni su otvoreni za saradnju sa Merkelovom, ali su njihovi zahtevi neprihvatljivi, ne samo za CDU već za bilo koga. FDB je biznis-frendli partija, a Zeleni žele više poreza i propisa. FDP želi strožu migrantsku politiku, a Zeleni su proizbeglički nastrojeni. Imaju previše razlika, a samo jedan od njih ne bi bio dovoljan za koaliciju.

Šta će biti sa AfD? Očekuješ li da osvoje više od 10 procenata? Ako se to desi, može li se za uspon ekstremističke partije optužiti Merkelova i njena politika otvorenih vrata?

Ne bih bio iznenađen ako bi prebacili 10%. Štaviše, podrša AfD-u poslednjih nedelja raste, a javne debate i ankete pokazale su da je Nemcima migrantsko pitanje jedno od najvažnijih. Slažem se da je Merkelina politika delimično kriva, ali naglašavam da su problemi mnogo dublji. Angela Merkel je tradicionalno konzervativnu CDU pretvorila u partiju koja se skoro ne može razlikovati od levičara poput SPD ili Zelenih. To je stvorilo ogromnu prazninu na desnoj strani političkog spektra, i to mnogo pre dolaska migranata. Zapravo, AfD je nastala kao evroskeptična partija tokom grčke krize. Ne treba zaboraviti evroskeptični aspekt.

Angela Merkel će svakako biti upamćena kao jedna od najuspešnijih političkih figura, ne samo u Nemačkoj već i u svetu. šta još može da pruži Nemačkoj i Evropi? Nemačka je lider u EU, ekonomija je dobra, kancelarka podržava dublju integraziju zemalja u EU.. Gde je kraj? Možda bolji odnosi s Rusijom?

Merkelova je jedna od retkih političara u Zapadnoj Evropi koja se ne boji da upotrebi izraz "nacionalni interesi". Ona brani nacionalne interese Nemačke. Recimo, EU integracije su nacionalni interes Nemačke. Ukoliko se stvari promene, a EU integracije postanu štetne po Nemačku, njen stav će se promeniti. Dobri odnosi sa Rusijom su takođe nacionalni interes Nemačke, ali ona Putina vidi kao pretnju po Evropu, i samim tim po Nemačku, koja mora biti snažno odbijena. U suprotnom, Putin će nastaviti da širi uticaj Rusije sve dok ne udari u zid. Mislim da je najveći izazov za Merkelovu biti sprečavanje dubljih podela u EU - već je izgubila Veliku Britaniju, a njen odnos prema zemljama Višegradske grupe je ne čini naročito omiljenom osobom u centralnoj Evropi. Bilo bi dobro kada bi prepoznala sve ekonomske i političke potencijale tog regiona, umesto da uloži sve na Francusku.

Može li Redžep Erdogan da utiče na Turke koji žive u Nemačkoj i imaju pravo glasa, tako što će ih usmeriti ka nekoj trećoj partiji, s obzirom da nije ljubitelj CDU i SPD?

Turci tradicionalno glasaju za Zelene, a jedan manji deo čak i za SPD, iako te stranke nemaju program koji se poklapa sa viđenjem tradicionalno konzervativnih turskih glasača. Oni glasaju za ove stranke samo zato što se zalažu za dvojno državljanstvo turskih imigranata. Jedina druga opcija za turske glasače bila bi Levica, ali i to otpada jer ta partija otvoreno podržava Kurde, kao i Radničku partiju Kurdistana, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom. Tako da sam mišljenja da ako Erdogan zaista može da utiče na Turke u Nemačkoj, to bi bio poziv da jednostavno apstiniraju, odnosno ne izađu na glasanje.

Nemačka snažno podržava put Srbije u EU. Da budem precizniji, Angela Merkel je ta koja je uz nas. Da li je moguće da se to promeni ukoliko neko drugi sedne u kancelarsku fotelju?

S obzirom da bi jedina druga opcija mogao da bude Martin Šulc, koji je evropejac u duši, i čija partija ima bliske odnose sa Rusijom, mislim da Srbija nema čega da se plaši. Podržaće vas isto kao i Merkelova.

(Vladimir Filipović)
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

LIČNE KARTE POLITIČKIH IGRAČA Ko sve IZLAZI NA CRTU najmoćnijoj ženi na svetu

Izvor: Blic, 24.Sep.2017, 07:45

Najveće šanse za pobedu na parlamentarnim izborima u Nemačkoj ankete daju Angeli Merkel i njenoj CDU. Najozbiljni takmac joj je Martin Šulc i SPD, najbliži saveznik CSU, a šansu iz prikrajka vrebaju još četiri partije...Ovo su takmičari za novi saziv Bundestaga i programi kojim pokušavaju da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.