NKD o “slučaju Vacić”: Preletanja uvode ekstremnu desnicu u vlast

Izvor: JužneVesti.com, 06.Nov.2019, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NKD o “slučaju Vacić”: Preletanja uvode ekstremnu desnicu u vlast

U mnogim parlamentima na jugu Srpska desnica Miše Vacića dobila je odbornike preletanjem, bez ijednog glasa na izborima. Nacionalna koalicija za decentralizaciju ovaj slučaj tumači dvojako: kao izneveravanje volje birača i kao uvođenje u vlast nove ekstremističke stranke, koja javno promoviše nasilje, mržnju i "tvrdu ruku države“.

Do sada je zabeležen ulazak Srpske desnice u lokalne samouprave najviše na jugu Srbije. Prvi slučaj ulaska ove stranke u lokalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vlast zabeležen je jula ove godine u Vranju, a poslednji prvih dana novembra u gradskoj opštini Palilula u Nišu.

Postoje indicije i da se sistem partijskog zapošljavanja u javnim institucijama koristi za motivisanje ljudi da pređu u Srpsku desnicu, kao i mogućnost direktnijeg kontakta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, mnogo lakše nego kroz SNS strukture - navode iz NKD.

Po oceni NKD, Srpska desnica zagovara “tvrdu ruku države“ koja mora biti “oštrija“ prema neistomišljenicima i protivnicima vlasti.

Aktuelni način biranja predstavnika građana doveden je do apsurda, jer glasačima niko ne garantuje da njihov glas neće u fotelje dovesti ekstremističku opciju, koja ne samo da se kosi sa njihovom voljom, već je i zloupotrebljava - kažu iz NKD.

Postavlja se pitanje, dodaju iz NKD, da li se ovim postupcima krši i član 2. Ustava Srbije koji jasno kaže da “nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.“

Promena izbornog sistema u pravcu personalizacije izabranih odbornika i poslanika jedini je izlaz iz ove situacije u kojoj su političke partije zarobile politiku i institucije i gde glasači nemaju nikakav uticaj na to koga njihov glas dovodi na mesto odlučivanja - ukazuju iz NKD.

Po statistikama inicijative "Ko je na vlasti“, iz opozicije u vlast je preletelo 28% preletača, a dodatnih 35,3% preletača je prešlo iz jedne u drugu stranku na vlasti, kao što je slučaj i sa kreiranjem nove stranke na vlasti – Srpske desnice.

Podsetimo, Vacić je aktivan na jugu Srbije, a tu aktivnost začinio je i pretnjama Srbima u lokalnim institucijama u Bujanovcu, zbog čega su reagovali i policija i tužilaštvo, ali optužnica nije podignuta.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Doček srpske nove godine

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.