NAROD JE PREVIŠE RAZOČARAN DA BI GLASAO: Parlamentarni izbori u Alžiru, najavljen opšti bojkot (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2021, 15:43

NAROD JE PREVIŠE RAZOČARAN DA BI GLASAO: Parlamentarni izbori u Alžiru, najavljen opšti bojkot (VIDEO)

Birališta će biti zatvorena danas u 19 časova

Danas se u Alžiru održavaju parlamentarni izbori od kojih vlasti očekuju da će smanjiti političke turbulencije i doneti stabilnost u zemlji, ali već postoje najave da će ih mnogi glasači bojkotovati.

Više hiljada kandidata se bori za parlament koji ima 407 mesta, a po prvi put polovina kandidata su žene.

Ovo su prvi parlamentarni izbori >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od 2019. godine kada je sa vlasti protestima skinut dugogodišnji predsednik Abdelaziz Buteflika, na koga je pokret "Hirak" uspeo da izvrši pritisak da nakon dve decenije na vlasti, podnese ostavku u aprilu 2019.

Vlada je poslednjih nedelja povećala pritisak na prodemokratski "Hirak", a jedan novinar i političar, opozicionari, su uhapšeni uoči glasanja, ali su jutros pušteni. "Hirak" zahteva temeljnu promenu u alžirskom političkom sistemu i odbija dijalog s vladom, a stranke koje podržavaju pokret "Hirak" su pozvale na bojkot.

Pretpostavlja se, međutim, da će odziv ionako biti mali zbog epidemije korona virusa, najave bojkota i sveopšteg nezadovoljstva političkim sistemom.

Posmatrači očekuju najmanji odziv svih vremena, pošto se čini da je stanovništvo previše razočarano da bi izašlo na glasanje, a nekoliko stranaka, poput liberalnog "Pokreta za kulturu i demokratiju", levičarske "Radničke stranke" ili "Socijalističke radničke partije" već su najavili da neće učestvovati na izborima.

, a prvi rezultati za koje se veruje da neće doneti velike promene u politickom životu zemlje, biće poznati u nedelju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.