Museveni i po šesti put predsednik Ugande, opozicija tvrdi da su izbori namešteni

Izvor: Beta, 16.Jan.2021, 15:59

Museveni i po šesti put predsednik Ugande, opozicija tvrdi da su izbori namešteni

Predsednik Ugande Joveri Museveni osvojio je šesti mandat na predsedničkim izborima, saopštila je danas tamošnja izborna komisija.Glavni Musevenijev oponent Bobi Vajn tvrdi da su izbori namešteni.Izborna komisija je saopštila da je Museveni osvojio 58 odsto glasova, Vajn 34 odsto, a izlaznost je bila 52 odsto.Vajn je veliku podršku imao u urbanim sredinama gde vlada frustracija zbog visokog procenta nezaposlenosti i korupcije, piše AP.On i mnogi članovi njegove stranke hapšeni su više puta tokom kampanje iako nikada nisu optuženi.Pred ove izbore izbili su neredi nakon Vajnovog hapšenja, a više od 50 ljudi je poginulo kada je policija nasilno ugušila proteste.Museveni je na mesto predsednika došao 1986. godine.Vajn je juče, dok se čekalo na rezultate izbora, izjavio da je mu je vojska upala u kuću i da je "u ozbiljnoj nevolji".Vajn je objavio na Tviteru da su izbori namešteni i da je "svaka zakonska opcija na stolu" u cilju osporavanja zvaničnih rezultata, uključujući mirne proteste.Sebe je nazivao "izabranim predsednikom".
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Šesti mandat za autokratu koji vlada 35 godina: Musevini pobednik izbora u Ugandi, glavni rival tvrdi da su NAMEŠTENI

Izvor: Blic, 16.Jan.2021

Izborna komisija u Ugandi saopštila je da je dugogodišnji predsednik Joveri Museveni pobedio ponovo na izborima i osvojio šesti mandat, dok glavni opozicioni izazivač Bobi Vajn tvrdi da su izbori namešteni.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.