Lukašenko: Kandidovaću se na predsednika na izborima 2020.

Izvor: RTS, 17.Nov.2019, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko: Kandidovaću se na predsednika na izborima 2020.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da planira da se kandiduje za predsednika na izborima koji će biti održani 2020. godine. U Belorusiji se inače održavaju parlamentarni izbori, na kojima se 516 kandidata bori za 110 mesta u donjem domu parlamenta.
Obraćajući se novinarima, Lukašenko je rekao da će učestvovati na izborima, a da će narod doneti odluku o tome ko će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naredni predsednik, prenosi Tas.

Rekao je da će izbori najverovatnije održate na leto iduće godine. 
Aleksandar Lukašenko, koji je na čelu Belorusije već 25 godina, šef je države sa najdužim stažom na post sovjetskom prostoru. Prvi put je izabran na izborima 10. jula 1994, drugi put 9. septembra 2001, treći put 19. marta 2006, četvrti put 19. decembra 2010. godine a peti put 11. oktobra 2015.
Da bi mogao biti izabran više od dva puta organizovao je referendum 17. oktobra 2004. godine. 
Kada je 10. jula 1994. šef "Sovhoza", velike državne farme, izabran za prvog predsednika Belorusije, bivša sovjetska republika na istočnoj granici Evropske unije bila je nezavisna tek tri godine. 
Lukašenko u svojoj zemlji sa oko 10 miliona ljudi održao neku vrstu "mini-Sovjetskog Saveza", a to se odnosi na relativno uspešan industrijski i poljoprivredni sektor koji ima koristi od državne podrške, a pre svega od političkog saveza s Rusijom.
Na Zapadu se Lukašenko smatrao "poslednjim diktatorom Evrope", međutim, ta vremena su prošla - nakon krize u Ukrajini u kojoj je on ostao neutralan i stekao međunarodni ugled zahvaljujući pregovorima o istočnoj Ukrajini u beloruskom glavnom gradu Minsku. Takođe, oslobodio je neke opozicione aktiviste i tako otvorio put ka ukidanju sankcija EU, što se i desilo 2016.
Parlamentarni izbori
U Belorusiji se inače danas održavaju parlamentarni izbori, na kojima se 516 kandidata bori za 110 mesta u donjem domu parlamenta.
Izbore će pažljivo posmatrati Zapad kako bi video koliko će slobode predsednik Aleksander Lukašenko omogućiti opozicionim kandidatima, prenosi Rojters.
Nacionalne izborne komisije saopštile da je do sada glasalo više od trećine birača, odnosno njih 36 odsto, a AP navodi da postoji opasnost od manipulacije rezultatima.
Opozicija tvrdi da je glasanje prepuno zloupotreba jer se glasačke kutije ne čuvaju, a prebrojavanje glasova se vrši bez prisustva posmatrača.
Predsednica Centralne izborne komisije Lidija Ermošina rekla je za televiziju Belorusija 1 da vlasti u toj zemlji planiraju da spreče bilo kakve provokacije na biračkim mestima i da neće dozvoliti nikakav pritisak na članove izbornih komisija.
Nakon parlamentarnih, Belorusiju naredne godine očekuju predsednički izbori.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lukašenko objavio: Kandidovaću se na predsednika na izborima 2020.

Izvor: B92, 17.Nov.2019

Minsk -- Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je u nedelju da planira da se kandiduje za predsednika na izborima koji će biti održani 2020. godine...Obraćajući se novinarima, Lukašenko je rekao da će učestvovati na izborima, a da će narod doneti odluku o tome ko će biti naredni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.