Lokalni međuizbori u Mađarkoj: Fides sačuvao Đer

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2020, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni međuizbori u Mađarkoj: Fides sačuvao Đer

Kandidat vladajuće koalicije, Fidesa i demohrišćana, pobedio je na vanrednim izborima u Đeru, jednom od najbogatijih gradova u Mađarskoj, kojeg, zbog prisustva „Audija“, smatraju „motorom zemlje“.

Prema nepotpunim podacima kardiohirurg Čaba Andraš Deži je dobio nešto više od 56 odsto glasova, za oko 17 procenata više od najvećeg rivala – socijaliste Balaža Polrejsa.

Zajednički kandidat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << većeg dela opozicije, iza kojeg su bili Demokratska koalicija, Momentum, Jobik, LMP i još neke stranke i civilne organizacije, priznao je poraz, čestitao pobedniku i najavio konstruktivnu saradnju u korist svih građana industrijskog centra na obali Rabe.

Do međuizbora je došlo nakon ostavke donedavnog gradonačelnika Žolta Borkaija, tada još člana Fidesa, koji je, istina, pobedio na redovnim lokalnim izborima 13. oktobra, ali se zbog na društvenim mrežama obelodanjenog seks-skandala i optužbi da je učestovao u korupciji nepunih mesec dana kasnije povukao iz političkog života.

Vladajućoj koaliciji je bilo izuzetno važno da pobedi u Đeru, jer je posle poraza u Budimpešti i desetak drugih velikih gradova u očima javnog mnenja bilo poljuljano poverenje u vladu i premijera Viktora Orabana.

Danas su, sem u Đeru, održani vanredni izbori u još šest naselja, ali sa znatno manjim ulogom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.