Bitka za Zagreb

Izvor: B92, 16.Maj.2021, 08:11

"Bitka" za Zagreb

U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori.

Na izborima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Izbornu kampanju obeležila su i žestoka prepucavanja najviših hrvatskih zvaničnika, predsednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Građani Hrvatske biraju opštinska veća i načelnike u 428 opština, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije i župane i županijske skupštine u 20 županija

Najveća izborna bitka vodi se za Grad Zagreb, gde je šest mandata za redom gradonačelnik bio preminuli Milan Bandić.

Prema predizbornim anketama, veliku prednost nad ostalim kamndidatima ima Tomislav Tomašević iz platforme "Možemo", koji je kao veliku mrlju na svoju poitičku karijeru dožive to što je lider Domovinskog pokreta i njegov protivkandidat Miroslav Škoro rekao da je Tomašsićev otac Srbin.

Najuticajnijem vladajućem HDZ-u je važno da sačuva vlast u Splitu, i da vrati dve županije Ličku i Vukovarsko sremsku, koje vode njihovi bivši članovi koji su ih napustili Darko Milinović, odnosno Ivan Penava.

Izbori su veoma važni i za srpsku manjinu u Hrvatskoj na kojima će nastupiti kandidati parlamanterane Samostalne demokratske srpske stranke, Srpske demokratske stranke i Grupa birača.

Prvi put SDS S, uz podršku SDP, ima svog kandidata za gradonačelnika Knina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.