Lokalni izbori na Kosovu u novembru

Izvor: RTS, 16.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni izbori na Kosovu u novembru

Kosovski predsednik Sejdiu najavio da će lokalni izbori na Kosovu biti održani 15. novembra. Trebalo bi da budu izabrana rukovodstva pet novih opština na Kosovu sa srpskom većinom, u okviru decentralizacije predviđene planom Martija Ahtisarija.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu saopštio je u Prištini da će lokalni izbori na Kosovu i Metohiji biti održani 15. novembra. 

Sejdiu je tu odluku doneo na osnovu ustavnih ovlašćenja, a nakon serije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konsultacija sa političkim strankama, kako onih na vlasti, tako i u opoziciji.

Opozicione stranke kosovskih Albanaca tražile su da izbori budu održani u oktobru.

Predstojeći izbori treba da budu proces u kojem će biti izabrana rukovodstva pet novih opština na Kosovu sa srpskom većinom, u okviru decentralizacije predviđene planom Martija Ahtisarija.

Nakon izbornog procesa, na Kosovu bi trebalo da bude 38 opština, među kojima će 10 biti sa srpskom većinom, jedna sa turskom, a ostale sa albanskom.

Komentarišući najavu raspisivanja izbora, državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je ranije da o pitanju lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji Beograd nema stav.

„Ono na čemu lično insistiram je da se taj stav donese sada, a ne da se čeka poslednji momenat kada će to uneti samo konfuziju među ljude. Uslove pod kojima bismo eventualno podržali izlazak Srba na lokalne izbore moramo utvrditi u saradnji s međunarodnom zajednicom, kako bi oni bili mogući i realni", rekao je Oliver Ivanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.