Izvor: N1 televizija, 10.Sep.2018, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Levica u Švedskoj za dlaku izbegla poraz

Leva koalicija predvođena Socijaldemokratama ostvarila je tesnu pobedu nad strankama desnog centra na parlamentarnim izborima u Švedskoj, održanim u nedelju, dok su Švedske demokrate, antimigraciono orijentisane, ostvarile značajan rast podrške, pokazuju preliminarni rezultati državne izborne komisije.

Izvor: N1 / Agencije

Opšti izvori u Švedskoj ostavili su dva glavna politička bloka skoro vezanih ruku, a antimigrantska partija ojačala je u odnosu na >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << svoje prethodne rezultate. Krajnje desničarska i nacionalistička partija Švedskih demokrata, i pored slabijeg rezultata od očekivanog, pozvala je premijera da odmah da ostavku.

"Teško da smo razočarani, mada svako želi što veće procente. Sada smo u prilici da, kada dva bloka imnaju otprilike istu snagu, mi odlučujemo, što je dobro", kaže lider Švedskih demokrata Džimi Akeson.

Ovo su prvi izbori pošto je švedska vlada 2015. godine dozvolila da 163.000 migranata uđe u zemlju sa deset miliona stanovnika, što je, inače, najviše migranata u nekoj članici EU u odnosu na broj stanovnika.

"Zabrinuta sam zbog rasta Švedskih demokrata, ne sviđaju mi se ni Hrišćanske demokrate. Volela bih da su socijaldemokrate dobile više glasova", kaže stanovnica Stokholma An-Mari Dantoft.

"Jedna je stvar glasanje, a druga šta iz toga proizilazi. Želim stabilnu vladu na koju Švedske demokrate nemaju uticaj", kaže stanovnik Stokholma Peter Brant.

Reagujući na veću podršku ekstremnoj desnici, premijer Leven je rekao da "stranke sa korenima u nacizmu nikada neće ponuditi bilo šta odgovorno, već samo mržnju".

"Želeli smo bolji rezultat, ali i pored svega glasači su nama dali najviše glasova. Sada treba dati priliku snažnoj švedskoj demokratskoj mašini da deluje", rekao je lider Socijaldemokrata i premijer Švedske Stefan Leven.

Dok je za južnu i istočnu Evropu situacija u Švedskoj uzor, tamošnjim nezadovoljnim glasačima Socijaldmokrate su pre izbora nudile dodatnu, šestu sedmicu odmora. Ako budu u prilici, Švedske demokrate postaviće pitanje izlaska iz EU i proterivanja migranata.

Preliminarni rezultati jučerašnjih izbora pokazuju da su Socijaldemokrate izgubile 13 od 175 mesta u parlamentu, ali da to verovatno nije dovoljno da bi se nacionalisti i u Švedskoj približili vlasti.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Rasisti kroje vladu?

Izvor: Vesti-online.com, 11.Sep.2018, 15:37

Leva koalicija, predvođena socijaldemokratama na parlamentarnim izborima u Švedskoj, ostvarila je tesnu pobedu nad strankama desnog centra, dok su antimigracione Švedske demokrate ostvarile značajan rast podrške...Nakon prebrojanih glasačkih listića u gotovo sva 6.004 okruga, sa 40,6 posto glasova...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.