Kurti poslao pismo Mustafi; Poruka iz Albanije: Izbori rešenje političke krize

Izvor: B92, 16.Jan.2020, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti poslao pismo Mustafi; Poruka iz Albanije: Izbori rešenje političke krize

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti u pismo upućenom lideru DSK Isi Mustafi pozvao je tu stranku da nastave razgovore o formiranju nove vlade.

On je poslao pismo bez zahteva da se ti razgovori vrate na period iz decembra, odnosno pre izbora Glauka Konjufce za predsednika parlamenta.

U pismu objavljenom na Fejsbuku, Kurti izražava žaljenje zbog namere DSK da prekine pregovore o koalicionom sporazumu.

"Žao mi je što ste odlučili da prekinete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naše sastanke u vezi sa formiranjem vladajuće koalicije, što me je primoao da vam pišem ismo kao da smo politički protivnici ili kao da živimo na različitim kontinentima", napisao je Kurti.

Poručio je Mustafi da je spreman na nastavak razgovora, ali da nema povratka na period pre 26. decembra prošle godine, odnosno na period pre nego što je Konjufca izabran za predsednika parlamenta.

Kurti je od DSK tražio da odustane od tog zahteva.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da ne shvata zvanično pismo u kojem ga lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti obaveštava da ne prihvata njegov predlog o formiranju nove vlasti.

DSK je u sredu uputio još jedan predlog za formiranje nove vlade pokretu Samoopredeljenje u kojem i dalje insistira da ta stranka dobije poziciju kosovskog predsednika po isteku mandata aktuelnom Hašimu Tačiju, ali i funkciju predsednika parlamenta na koju je već izabran Kurtijev saradnik Glauk Konjufca.

Nakon sastanka sa rukovodstvom DSK, Mustafa je rekao da su prilagođavanja i dalje moguća.

"Pismo ne vidimo kao zvanično, a ono što vam moguc reći je da smo zainteresovani da dovršimo ovaj proces kako bismo pronašli način za dogovor i izgradili institucije", rekao je Mustafa novinarima, preneo je prištinski Zeri.

Albanska ujedinjena opozicija, iako se saglasila da sedne za zajednički sto sa vlastima povodom izborne reforme, smatra da "ne postoji saradnja sa vladom, te da su izbori jedino rešenje za prevazilaženje političke krize".

Kako prenosi makedonska MIA, potpredsednik opozicionog Socijalističkog pokreta za integraciju i član Političkog saveta Albanije, koji bi do 15. marta trebalo da okonča izbornu refomu, Petrit Vasili, kaže da je sedenje za stolom sa vladajućom većinom samo deljenje odgovornosti.

Gostujući na albanskoj televiziji Ora njuz, Vasili je rekao da je opozicija ispunila glavni uslov nemačkog Bundestaga povezan sa evropskom integracijom te zemlje.

"Dali smo jasan odgovor, jednu važnu obavezu Bundestaga koja je povezana sa evropskim integracijama, gde je i opozicija imala prostor i odgovornost da pruža doprinos. Opozicija je predvodila rešavanje problema.

Sa druge strane, vladajuća Socijalistička partija ima veliki zadatak da ispuni drugih osam uslova zbog kojih je Albanija blokirana", naveo je Vasili i dodao da nema saradnje između vlasti i opozicije, nego samo deljenje odgovornosti.

Za Vasilija agenda opozicije se ne menja, te on smatra da su izbori jedino rešenje aktuelnog stanja u Albaniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.