Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Sep.2019, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačni rezultati izraelskih izbora: Netanjahuov Likud dobio još jednog poslanika

Konzervativni Likud premijera Izraela Benjamin Netanjahua osvojio je 32, od ukupno 120, mesta u parlamentu, Knesetu, na izborima 17. septembra, pokazali su zvanični rezultati objavljeni prošle noći.

Netanjahuova partija ipak još uvek ima jedan poslanički mandat manje od glavnog rivala, saveza partija centra Plavo belo Benija Ganca.

Konačni rezultati su objavljeni u vreme kada te dve stranke pregovaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o formiranju vlade nacionalnog jedinstva jer na izborima bije bilo jasnog pobednika.

Gancov savez ima 33 poslanika ali ni on ni Netanjahu nemaju dovoljno partnera da bi obrazovali većinsku koaliciju od 61 poslanika.

Likud je dobio jedno mesto nakon pomne istrage sumnji na prevaru na pojedinim glasačkim mestima.

Partija ultraortodoksnih Jevreja Ujedinjena Tora judaizam izgubila je jednog poslanika i sada ima sedam.

Zvanični rezultati će danas biti predstavljeni predsedniku Izraela Ruvenu Rivlinu koji bi najkasnije do 2. oktobra trebalo da odluči kome će poveriti zadatak da formira novu vladu.

Rezultati nisu izmenili broj preporuka koje je dobio svaki kandidat za premijera od predstavnika devet partija koje su ušle u 22. Kneset, Netanjahu ima 55, a Ganc jednu manje.

Uz 32 poslanika Likuda, Netanjahua podržava devet poslanika Šasa, partije ultraortodoksnih sefardskih Jevreja, sedam iz Ujedinjene Tore judaizam i isto toliko iz saveza desničarskih partija Jamina.

Ganc ima podršku 33 poslanika saveza Plavo belo, deset od 13 poslanika saveza partija izraelskih Arapa Zajednička lista, treće po jačini u Knesetu, šest poslanika iz saveza levog centra Laburisti-Gešer i pet levičarske Demokratske unije.

Izraelski mediji u međuvremenu spekulišu šta je ponuđeno tokom pregovora između Netanjahuove i Gancove partije u utorak kako bi se formirala vlada jedinstva.

Sastanak je trajao jedan i po sat u nastojanju da se reši politički zastoj posle drugih izbora ove godine i izbegne da se glasa treći put za nekoliko meseci.

Netanjahu i Ganc su pristali da započnu razgovore o mogućoj vladi nacionalnog jedinstva posle sastanka u ponedeljak uveče sa predsednikom Izraela.

On ih je pozvao da večeras ponovo dođu u predsedničku rezidenciju u Jerusalimu.

Izraelski TV Kanal 13 javlja da je Netanjahu sugerisao da on prvi bude premijer ako se dogovore o rotaciji, ali da Ganc na toj funkciji ostane duže, do tri godine od ukupno četiri.

Veb-sajt Ynet navodi da je dogovoreno da se onaj ko bude premijer odrekne kontrole ministarstava spoljnih poslova, finansija i odbrane.

Veb-sajt Vala je objavio da je Likud predložio da desničarski blok dobije pola portfelja, a Savez plavo belo drugu polovinu.

Netanjahuov Likud insistira da se o vladi jedinstva pregovara u ime čitavog desničarskog bloka dok Ganc tvrdi da pregovara samo s likudovcima.

Javni servis Kan u međuvremenu izveštava da izvori u Likudu veruju da je Ganc otvoren za mogućnst da bude u vladi koju predvodi Netanjahu na osnovu dogovora o rotaciji uprkos svim suprotnim obećanjima.

Taj bivši načelnik Generalštaba je ranije govorio da neće da sedi u vladi sa Netanjahuom kojem preti optužnica za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri odvojena slučaja, uključujući i mito u jednom od njih.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Konačni rezultati izraelskih izbora: Netanjahuov Likud dobio još jednog poslanika

Izvor: B92, 25.Sep.2019

Konzervativni Likud premijera Izraela Benjamin Netanjahua osvojio je 32, od ukupno 120, mesta u parlamentu, Knesetu, na izborima 17. septembra...To su pokazali zvanični rezultati objavljeni prošle noći...Netanjahuova partija ipak još uvek ima jedan poslanički mandat manje od glavnog rivala, saveza...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.