Katalonija nije izabrala predsednika, slede li novi izbori?

Izvor: N1 televizija, 23.Mar.2018, 02:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonija nije izabrala predsednika, slede li novi izbori?

Secesionistička većina u katalonskom parlamentu nije uspela u četvrtak da izabere regionalnog predsednika, što bi u roku od dva meseca moglo da dovede do novih izbora.

Kandidat Đordi Turul nije dobio potrebnu apsolutnu većinu zbog podela među tri partije koje žele nezavisnost od Španije.

Turulu je bilo potrebno 68 glasova a imao je samo 64, zbog uzdržavanja od glasanja antikapitalističke partije CUP.

Katalonski parlament sada ima dva meseca da izabere >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << predsednika i formira vladu, a ukoliko u tome ne uspe doći će do novih izbora.

Prema pravilniku, Turul će novu šansu za izbor imati u subotu.

Međutim, Turul, ministar u prethodnoj katalonskoj vladi, u petak ima ročište posle kog može biti optužen za pobunu i stavljen u zatvor.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.