Izvor: N1 televizija, 31.Okt.2018, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karavan izbeglica "poklon" za republikansku izbornu kampanju

Pentagon će na granicu s Meksikom poslati više od 5.200 vojnika da dočeka karavan u kojem su hiljade migranata koji iz Centralne Amerike idu prema južnoj granici Sjedinjenih Država. Iako je izbeglički karavan gotovo 1.600 kilometara udaljen od SAD, "Operacija odani patriot" kreće, a fokus će biti na Teksasu, Arizoni i Kaliforniji.

Izvor: N1

Nedelju dana pred delimične izbore za Kongres, najznačajnije na sredini predsedničkog mandata, antimigrantska retorika >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << američkog predsednika se zaoštrava. Marš očajnika koji putuju nedeljama iz Srednje Amerike prema obećanoj zemlji, u redovima republikanaca se doživljava kao pravi marketinški poklon.

"Naša poruka organizatorima i učesnicima ovog karavana je jednostavna. Kao što su predsednik i sekretar Nilsen već razjasnili, nećemo dozvoliti velikoj grupi da uđe u Sjedinjene Države na nebezbedan i nezakonit način.Oni koji nelegalno pređu granicu, biće uhapšeni i nad njima će se u potpunosti sprovesti zakon Sjedinjenih Država", rekao je šef carine i granične kontrole SAD Kevin Mekelen.

Ovako oštrim rečnikom Tramp i njegova administracija udovoljavaju zahtevima svoje izborne baze. U borbi protiv migranata predsednik čak najavljuje da će ukinuti državljanstvo koje bebe dobijaju rođenjem na tlu SAD-a. Cela retorika usmerena je na predstojeće izbore.

"Imigracija je jedna od najvažnijih tema i pitanja za republikanske birače. Ankete potvrđuju da je imigracija glavno pitanje za birače. Vidimo da će u pograničnim državama republikanski glasači upravo zbog tog pitanja izaći na izbore", kaže analitičarka Marija Fernanda Peres.

Mediji se pozivaju na izjave neimenovanih zvaničnika koji navode da vlasti razmatraju niz administrativnih i pravnih mera, zasnovanih na zaštiti nacionalne bezbednosti, kako bi se migranti sprečili da traže azil.

"Razlog zbog kog bežim su moji sinovi, više nego bilo šta drugo. Zbog njih, kako bi mogli da uče, imaju bolje obrazovanje, bolji način života i da ih odvojim od toliko nasilja", rekla je jedna migrantkinja iz Hondurasa.

Tramp pokušava da prikaže izbeglice kao pretnju po nacionalnu bezbednost čemu će se on suprotstavljati, piše Slobodna Evropa. Računa da bi na toj temi mogao da osigura dodatne izborne poene i zadržati većinu u oba doma Kongresa.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.