Jutarnji: Najneizvesniji izbori u hrvatskoj istoriji

Izvor: RTS, 19.Jun.2020, 17:31

Jutarnji: Najneizvesniji izbori u hrvatskoj istoriji

Predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj, koji se održavaju usred leta i neviđene krize usled pandemije koronavirusa, najneizvesniji su u istoriji, jer ko god da pobedi teško da će sastaviti stabilnu vladu, piše zagrebački Jutarnji list.
Hrvatsku, navodi se, svakako očekuje period političke nestabilnosti. Državna izborna komisija proglasila je juče 192 izborne liste, 15 više nego na izborima 2016. 

HDZ, koji je hteo da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iskoristi dobro nošenje s krizom korona virusa, piše list, pošto-poto je želeo da raspiše izbore da bi "kapitalizovao vladino dobro upravljanje s krizom", ali nisu računali da će im se mesec dana pred izbore otvoriti velika afera s vetroelektranama u kojoj je uhapšen niz njihovih zvaničnika i službenika, a USKOK će u svojstvu svedoka ispitivati i neke od najbližih saradnika premijera Andreja Plenkovića.
To je, navodi se, i glavni razlog što je široka SDP-ova koalicija u poslednjoj anketi pretekla HDZ i barem zasad u izbore ulaze kao favoriti.
Za HDZ kažu da je dodatni problem pojavljivanje Domovinskog pokreta Miroslava Škore na desnici, koja će, tvrde, sasvim sigurno preuzeti deo desnog biračkog tela.
A tu je i Most, koji se od stranke kojoj su predviđali nestanak, ojačao s novim imenima koja bi mogla osvojiti mandate u nekim od izbornih jedinica.
S druge strane, SDP bi, nakon "dobro odigrane utakmice na evropskim izborima", pa onda i pobede Zorana Milanovića na predsedničkim izborima, trebalo da "zakuca" i na parlamentarnim izborima, ali je predsednik stranke Davor Bernardić sastavio liste od svojih najbližih ljudi, od kojih je većina njih javnosti poptuno nepoznata.

Na samom Glavnom odboru stranke trojica SDP-ovaca odbila su da budu na listi, među njima i Ranko Ostojić i mladi gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, dok su neki uspešni gradonačelnici i načelnici ostali bez mesta.
Nekadašnje Milanovićeve ministre, Bernardić je gurnuo na poslednja mesta, a u nekim je izbornim jedinicima složio je liste tako da se oni praktično međusobno tuku za preferencijalne glasove.
I neki izrazito popularni evroparlamentarci poput Biljane Borzan i Tonina Picule odbili su da budu na listama.
SDP je potresla i afera porodičnog nasilja, gde je Bernardićeva "desna ruka" Mikulin fizički nasrnuo na svog "dečka" Domagoja Hajdukovića, koji je trebalo da nosi listu u IV izbornoj jedinici.
Na levici se pojavila i konkurencija u vidu platforme i koalicije Možemo, koja okuplja stranke koje su više levo od SDP-a, ali i ekstremnu levicu poput Radničke fronte, koje bi SDP-u mogle zadati glavobolju u Zagrebu.
Tu je, piše list, i koalicija stranaka centra koja bi mogla dogurati do barem jednog do dva mandata.
U svakom slučaju, ko god pobedi, teško će sastaviti vladu koja će biti stabilna, pa Hrvatsku očito očekuje doba političke nestabilnosti u vreme globalne recesije zbog korona virusa, zaključuje list.
Parlamentarni izbori za 10. saborski saziv od nezavisnosti, u Hrvatskoj će se održati u nedelju, 5. jula, a u inostranstvu u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u subotu, 4. i u nedelju, 5. jula.
Biraće se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cela država.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Najneizvesniji izbori u istoriji"

Izvor: B92, 19.Jun.2020

Predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj, koji se održavaju usred leta i nevidjene krize usled pandemije korona virusa, najneizvesniji su u istoriji...Ko god da pobedi teško da će sastaviti stabilnu vladu, piše zagrebački Jutarnji list...Hrvatsku, navodi se, svakako očekuje period političke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.