Joković: Podržaćemo samo vladu koja potpiše Temeljni ugovor

Izvor: B92, 10.Feb.2022, 00:07

Joković: "Podržaćemo samo vladu koja potpiše Temeljni ugovor"

Podgorica -- Verujem da će vanredni parlamentarni izbori biti održani aprila 2023. godine zajedno sa predsedničkim izborima, saopštio je predsednik SNP-a Vladimir Joković.

On je istakao da bi naredna Vlada do tada morala da odblokira institucije i stvori uslove za prve fer i slobodne izbore.

"Mislim da će ta Vlada biti ograničenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << roka. Verujem da će vanredni parlamentarni izbori biti aprila 2023. godine zajedno sa predsedničkim izborima. Do tada moramo imati Vladu koja će odblokirati institucije i pripremiti vanredne parlamentarne izbore", kazao je Joković i dodao:

"Da li će rešenje biti tehnička, manjinska ili prelazna Vlada, apsolutno nije bitno. Želimo da se institucije uspostave kako bismo mogli po prvi put organizovati poštene i fer izbore na kojima neće neka partija učestvovati sa pozicije vlasti", kazao je Joković.

On je kazao da je juče sa Dritanom Abazovićem razgovarao samo o prioritetima buduće Vlade, te da nije bilo priče o sastavu eventualne manjinske Vlade.

"Juče sam imao sastanak sa Dritanom Abazovićem i nije bilo nikakve priče o sastavu eventualne manjinske Vlade i podršci istoj. Suština je bila šta bi bili prioriteti te Vlade. Sve ono što je Dritan Abazović na jednom papiru napisao kao prioritete to je za nas apsolutno prihvatljivo, uz dodatak da bi buduća Vlada morala da potpiše Temeljni ugovor. Mi ćemo zahtevati da se ove godine organizuje popis stanovništva, da se prečisti birački spisak i da se učini ono što je moguće za ravnomerni razvoj Crne Gore", rekao je Joković.

On je izjavio da SNP neće biti dio Vlade koja među prioritete ne bude imala potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC-om.

"SNP neće biti dio Vlade niti je podržavati ukoliko među prioritete ne bude imala potpisivanje Temeljnog ugovora. Time bi se rešilo ovo pitanje koje dve, tri godine opterećuje Crnu Goru. Patrijarh Porfirije je tokom našeg razgovora krajnje dobronamerno i iskreno rekao da povodom tog pitanja niko ne bi trebao da skuplja političke poene", ukazao je Joković.

SNP želi Vladu koju će činiti većina pojačana partijama nacionalnih manjina

SNP želi da Vladu čini parlamentarna većina pojačana predstavnicima manjinskih partija.

"Ako do toga ne dođe, mora se tražiti neko drugo rešenje. DPS je razvlašćen i nikada u onoj meri u kojoj je bio, se neće vratiti na vlast u Crnoj Gori. Na liderima političkih partija je da hladne glave i razumno vide gde Crna Gora treba da bude u nekom narednom vremenu. Da se ostavimo sitnih sujeta i neslaganja i da konačno u potpunom smislu demokratija zavlada u Crnoj Gori. SNP-u je najbitnije da vidi šta će uraditi ta Vlada, bez obzira na njen sastav", naveo je on.

"SNP može biti, ali i ne mora biti deo te Vlade. Ako bi zbog neke odluke, DPS promenio tu Vladu, primera radi potpisivanja Temeljnog ugovora, ne vidim razlog zašto DF, Demokrate ili SNP ako bude bio van Vlade ne bi bili protiv rušenja te Vlade i imali opet parlamentarnu većinu", rekao je Joković.

Glavni odbor daje zadnju reč

SNP još uvek nije doneo odluku o podršci bilo kakvoj budućoj Vladi, tvrdi Joković i dodaje da će o tome raspravljati Glavni odbor te stranke.

"SNP nije privatna partija u kojoj predsednik može doneti bilo kakvu krupnu odluku. Takve odluke se donose na Glavnom odboru stranke. Kakva bude odluka Glavnog odbora biće sveto pismo i za poslanike i predsednika partije. Nama je najbitnije u ovom trenutku kako izaći iz krize i kako rešiti ovako specifičnu političku situaciju u Crnoj Gori gde su mnoge institucije zaključane, nemogućnošću donošenja rešenja", kazao je Joković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

JOKOVIĆ (SNP): Podržaćemo samo vladu koja potpiše Temeljni ugovor, vanredni parlamentarni izbori u aprilu 2023

Izvor: Kurir, 10.Feb.2022

Verujem da će vanredni parlamentarni izbori biti održani aprila 2023. godine zajedno sa predsedničkim izborima, saopštio je predsednik SNP-a Vladimir Joković.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.