Jevtić: Zna se da će ukidanje takse biti prva odluka nove kosovske vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2019, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Zna se da će ukidanje takse biti prva odluka nove kosovske vlade

Odluka Centralne izborne komisije da se na kosovskim parlamentarnim izborima ne može glasati sa srpskim dokumentima doneta je s ciljem da što manje Srba izađe na predstojeće izbore i glasa, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

On je za RTS naveo da je jasno ciljano da se broj onih koji će glasati za Srpsku listu umanji i to će imati za posledicu u smislu procenta koji će Srpska lista osvojiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na narednim izborima.

Jevtić je dodao da odluka ima za cilj da što manji broj Srba izađe i glasa, uzimajući u obzir činjenicu da će više od 95 odsto Srba podržati Srpsku listu.

To se odnosi uglavnom na glasove Srba na severu Kosova, kaže Jevtić i dodaje da su identifikovali da postoji veliki broj onih koji na severu Kosova i Metohije ne poseduju kosovska dokumenta, koji su upisani u birački spisak.

"Mi smo na ovaj problem ukazali posmatračkoj misiji EU, predali smo sve prethodne odluke, zakon, šta stoji u zakonu, i ukazali da je to kršenje zakona, a videćemo do izbornog dana da li će se to promeniti", kaže Jevtić.

Ostaje kao poslednja instanca Ustavni sud, kaže on i dodaje da ne polažu nadu da će bilo koja od ovih institucija podržati žalbu, ali ne odustaju.

Ni ranije izborni procesi na Kosovu i Metohiji nisu bili bez izazova, sukoba u kampanjama i odluka koje su štetile Srbima.

"Bili smo u prilici da razgovaramo sa predstavnicima međunarodne zajednice koji su nekako ćutali na sve ovo i dobili smo informaciju da negde podržavaju sve ovo, osim misije OEBS-a koja je stala u zaštitu zakona i rekla da ovo nije u skladu sa zakonom", rekao je Jevtić.

On je dodao da je ono što je interesantno da u toj odluci stoji da raseljena lica koja glasaju putem pošte mogu da se identifikuju putem izbegličkih legitimacija, ali ne mogu da sa istim tim legitimacijama glasaju na sam izborni dan, što je apsurd.

"Mi se bojimo da ovo nije poslednja stvar koju će Albanci pokušati da urade, ali iza ovoga ne stoje samo Albanci već i predstavnici drugih političkih stranaka koji sebe predstavljaju za srpske, čak smo čuli da je Samostalna liberalna stranka ta koja je pokrenula ovu inicijativu", rekao je Jevtić.

Govoreći o broju birača koji nemaju kosovska dokumenta, Jevtić kaže da je Srpska lista krenula u identifikaciju i u pitanju je, do sada 2.000 birača.

"Komuniciramo sa građanima, pokušavamo da problem rešimo, kada budemo imali konačan i tačan broj izaći ćemo u javnost", rekao je on.

On kaže i da među albanskim partijama dominira nekoliko tema, a to je da se stranke utrkuju da pokažu ko je glasniji u govoru protiv svega što dolazi iz Srbije i protiv Srbije.

Svi govore da taksa od 100 odsto neće biti ukinuta, a sa druge strane zna se da će to biti prva odluka nove kosovske vlade kojom će se baviti, rekao je potpredsednik Srpske liste.

"Zabrinuti smo jer ukoliko se retorika pooštrava može da utiče na odnos ljudi na terenu, što je opasno", zaključio je Jevtić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Jevtić:Žele da što manje Srba glasa, jer je većina za Srpsku listu

Izvor: RTV Pink, 22.Sep.2019

Odluka Centralne izborne komisije da se na kosovskim parlamentarnim izborima ne može glasati sa srpskim dokumentima doneta je s ciljem da što manje Srba izađe na predstojeće izbore i glasa, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.