J.Joksimović: Bili smo previše darežljivi prema koalicionim partnerima, neka se prvo svako izmeri na izborima…

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2019, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

J.Joksimović: Bili smo previše darežljivi prema koalicionim partnerima, neka se prvo svako izmeri na izborima…

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da će se o personalnim rešenjima u vladi razgovarati posle izbora i da je uvek mišljenja da bi svaka partija trebalo da se samostalno "izmeri" na izborima, nakon čega postizborne koalicije i pregovori imaju smisla.

Joksimović je u intervjuu za "Kurir" rekla da, iako nije zavisna od laskanja, a samohvalisanje joj se ne sviđa, svoje rezultate i te kako beleži, jer po prirodi posla često nisu za javno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razmahivanje, pa ih šira javnost nekada i ne vidi.

Na pitanje lista kako je doživela informaciju da će od aktuelnih ministara posle izbora samo jedan od njih ostati u vladi, ona kaže da joj je od toga važnije očekivanje i uverenje da su građani Srbije za ovih nekoliko godina prepoznali održivi, reformski, odgovorno rešen i posvećenim radom ostvarivan strateški pravac razvoja i napretka svih delova Srbije, ali i njenog povratka na mapu evropskih i svetskih odgovornih partnerstava.

"Predsednik Vučić i Vlada su radili u sinergiji i koordinaciji i otuda očekujem stabilan, izuzetno dobar rezultat Srpske napredne stranke, jer je naša politička reforma bila okosnica svake vlade poslednjih nekoliko godina. O resornim i personalnim rešenjima u budućoj vladi razgovaraće se i odlučivati unutar stranke nakon izbora. A da li će ostati jedan ministar ili nijedan, manje je važno", ističe Joksimović.

Na pitanje ko od aktuelnih ministara nije zaslužio da uđe u vladu, ona je odgovorila da je ta vrsta licitacijskog i kladioničarskog odnosa prema vladi uopšte ne interesuje.

"Svoje mišljenje i te kako utemeljeno imam o svakome, pa i o sebi, kao i svi drugi i o meni i o drugima. Na kraju, ali najvažnije, građani svakako imaju izgrađeno mišljenje o svakome od nas koji se bavimo politikom, bilo da smo u vlasti ili opoziciji. Ali moj politički stil svakako nije javno raspredanje o mojim kolegama. Kad bude i gde bude trebalo i imalo smisla, reći ću", kaže Joksimović.

Govoreći o svojim rezultatima, ona je istakla da u poslu evropskih integracija i pristupne diplomatije, njena uloga nije da bude omiljena ni u Briselu, ni u Vladi, već da na pouzdanim i odgovornim osnovama komunikacije i pregovora vodi "non-stop diplomatiju", nastojeći da Srbiju prepoznaju kao kredibilnog i odogovrnog partnera.

"Otvorila sam 17 poglavlja, potpisala i programirala oko milijardu evra sredstava iz IPA fondova za reforme, brojne škole, bolnice širom Srbije, usmeravala novac u dogovoru sa Evropskom komisijom i kolegama iz Vlade za najbolje projekte, i sve je to vidljivo i urađeno. A mislim da sam zemlju i naše interese uvek čvrsto, ali i na dostojanstveno odgovoran način zastupala", dodaje Jadranka Joksimović.

Na podsećanje da je Vučić kazao da su nekim ministrima važniji slikanje i samopromocija od funkcije i na pitanje da li se pronašla u tim rečima, Joksimović kaže:

"Ne, baš naprotiv. To znaju mediji, nikada nisam nikoga zvala i vukla za rukav. Nekada mi bude krivo kad neke moje važne aktivnosti i rezultate mog ministarstva ne prenesu, ali dobro, i to je pravo medija. Moj rad i rezultati su moj marketing".

Na pitanje "kako doživljava kada ljudi koji nisu u Vladi, a ni na čelu SNS, kao na primer Maja Gojković", daju ocene da su se neki ministri umorili i da je vreme da se povuku i da li to doživljava kao mešanje u stvari koje ih se ne tiču, Joksimović kaže da je to preoštar stav.

"Zašto tako oštro o Maji? Maja Gojković je predsednik Skupštine i visoki funkcioner SNS, ima pravo da kaže šta misli, kao i svi drugi koji imaju pravo da kažu šta misle, i o Vladi, i o Skupštini, i o stranci. Ja više volim na organima stranke da kažem šta mislim, zato i nisam medijski interesantna", ističe Joksimović.

Na podsećanje da je Vučić rekao da će posle izbora, koalicioni partneri SNS, dobiti manje učešće u vladi i na pitanje da li misli da je SNS do sada bio darežljiv prema koalicionim partnerima, ona je odgovorila potvrdno.

"Da, veoma darežljiv. Zaista sam uvek mišljenja da bi svaka politička partija trebalo da se samostalno 'izmeri' na izborima, a postizborne koalicije i pregovori onda imaju smisla", dodala je.

Na pitanje da li se smanjila tenzija između njenog kabineta i kabineta premijerke Ane Brnabić, Jadranka Joksimović kaže da imaju korektan odnos i da nikakve posebne tenzije nije ni bilo.

"To je proizašlo iz nekih napisa o tome da su postojali različiti stavovi o nekim pitanjima i odmah se bombastično piše o tenzijama. Pa valjda je dobro i prirodno da se razmenjuju mišljenja, nije Srbija Domanovićevo 'Mrtvo more', već demokratska zemlja pluralizma mišljenja", naglasila je Joksimović.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ona je podsetila da Beograd svakako nije odgovoran za nastali zastoj, što je pravilno prepoznala i EU i najvažnije zemlje.

"Očekujem da se nakon ishoda izbora na KiM i politike koju će o tom pitanju zauzeti novoizabrani predstavnici izvršne vlasti u Prištini, pojača angažman svih zainteresovanih strana da se takse povuku. Onda bi moglo da se govori o nastavku dijaloga. Videćemo. Generalno, u proteklom periodu, sveukupna situacija na terenu je pogoršana upravo jer je Priština opstruisala napredak, koji je uglavnom bio ograničen zbog neuspeha Prištine da se pridržava obaveza i ispunjava rokove za implementaciju ugovorenih aranžmana od 25. avgusta 2015", precizirala je Joksimović.

Na pitanje da li misli da će EU nastaviti da bude posrednik u dijalogu, s obzirom da se najavljuje i promena u formatu dijaloga Beograda i Prištine, Joksimović kaže da misli da će Brisel nastaviti da bude posrednik.

"Ovde je važno da se razumeju dve stvari: EU je angažovana kao posrednik u dijalogu zato što se radi o evropskom prostoru i pitanjima iz domena zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU - Briselski sporazum je domet ZSBP EU - to je uostalom rekla i sama Ketrin Ešton, a i sama misija Euleksa na KiM se sprovodi u tom mandatu - i zato što je EU statusno neutralna strana (pet država članica EU i dalje ne priznaju južnu pokrajinu KiM), te ona kao takva jedina, makar i formalno zadovoljava kriterijum nepristrasnosti, što posredovanjem neke druge ili treće strane ne bi bilo izvodljivo", obrazlaže Joksimović.

Ona dodaje da zato misli da će EU nastaviti da bude posrednik u dijalogu i da će se on nastaviti pod okriljem EU, nezavisno da li će novi visoki predstavnik lično ili uz opunomoćenika nositi ovaj proces.

"Da li će EU, uz pristanak strana u dijalogu, pozvati i druge zainteresovane učesnike da se značajnije angažuju u procesu postizanja sveobuhvatnog sporazuma, pitanje je koje se tiče sposobnosti EU da garantuje poštovanje budućeg sporazuma, a da ne izgubi zasluge za njegovo postizanje", dodaje Joksimović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.