Netanjahu održao sednicu vlade u dolini Jordana koju namerava da anektira, update

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Sep.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu održao sednicu vlade u dolini Jordana koju namerava da anektira, update

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zakazao je danas svoju poslednju sednicu vlade pred izbore 17. septembra na delu Zapadne obale koji namerava da anektira ako bude ponovo izabran.

Vlada Izraela sastala se danas u dolini Jordana, a ne u Jerusalimu, kao inače.

Netanjahu je obećao da će proširiti suverenitet Izraela na dolinom Jordana koja čini skoro 30 odsto Zapadne obale i anektirati jevrejska naselja.

To je izazvalo mnogobrojne međunarodne osude. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Kritičari kažu da bi takav potez mogao da zapali Bliski istok i eliminiše poslednju nadu Palestinaca da osnuju državu.

U Izraelu se Netanjahuova obećanja poput aneksije u izbornoj kampanji smatraju štosom za privlačenje glasača desničara.

On takođe tvrdi da ima prevara u okruzima gde žive izraelski Arapi i da je Izrael locirao ranije nepoznato iransko nuklearno postrojenje, kao i da je novi rat u Gazi po svoj prilici neizbežan.

"Ovo nije samo istočna kapija Izraela, to je odbrambeni zid od istoka, jer dolina Jordana, zajedno sa teritorijama koje će biti deo Izraela, garantuje da će vojska ovde biti zauvek. Umesto da imamo zemlju koja je samo nekoliko kilometara široka to je zemlja sa strateškom dubinom i strateškom visinom", rekao je Netanjahu u šatoru gde je održana sednica njegove vlade.

Izrael je osvojio dolinu Jordan zajedno sa ostatkom Zapadne obale i istočnim Jerusalimom od Jordana u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Više od 2,5 miliona Palestinaca sada živi na okupiranim teritorijama uz gotovo 700.000 jevrejskih naseljenika.

Izrael je već anektirao istočni Jerusalim, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci i međunarodna zajednica smatraju jevrejska naselja nelegalnim.

Dolina Jordana je retko naseljena jevrejskim nasljenicima, većinom sekularnim poljoprivrednicima.

Palestinci smatraju da ne može biti nezavisne države koja ne kontroliše granicu.

Ako dolina bude anektirana oni će izgubiti plodno zemljište i jedno od malog broja područja gde još ima otvorenog prostora za razvoj.

Izraelska kontrola doline Jordan ima veliku podršku u Izraelu.

To područje se smatra ključnom bezbednosnom prednošću jer obezbeđuje tampon zonu protiv potencijalnih napada s istoka.

Međutim, s obzirom da je aneksija najavljena baš uoči izbora, Netanjahu je politizovao to pitanje.

Njegov glavni rival Beni Ganc, penzionsani komandant vojske, takođe podržava zadržavanje kontrole Izraela nad dolinom Jordana.

Netanjahuova konzervativna partija Likud je u mrtvoj trci s Gancovim savezom partija centra Plavo belo, sudeći po ispitivanjim javnog mnjenja.

Netanjahuu je veoma važno da ponovo bude premijer jer misli da mu je to najbolji način da izbegne suočavanje s optužnicom za korupciju.

U otvorenom pismu tiražnom listu Jediot ahronotu Netanjahu je ocenio da su sada, kada predsednik SAD Donald Tramp planira da predstavi svoj dugo očekivani bliskoistočni plan, uslovi "sazreli" za proširenje suvereniteta na "sva jevrejska naselja i područja od strateškog i nacionalnog interesa na Zapadnoj obali".
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael: Drugi parlamentarni izbori ove godine

Izvor: B92, 15.Sep.2019

Jerusalim -- U Izraelu će se u utorak, 17. septembra održati drugi parlamentarni izbori ove godine što se nije desilo od osnivanja države 1948. do danas...Izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji je na vlasti više od 13 godina, duže od "oca nacije" prvog predsednika Vlade Izraela Davida Ben–Guriona,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.