Projekcije: SPD dobila nešto više glasova od CDU-CSU na izborima u Nemačkoj

Izvor: Beta, 26.Sep.2021, 19:06

Projekcije: SPD dobila nešto više glasova od CDU-CSU na izborima u Nemačkoj

Konzervativci i socijaldemokrate su osvojili gotovo podjednak broj glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Nemačkoj i za sada nije poznato ko će završiti na prvom mestu, pokazuju rezultati na osnovu izlaznih anketa.Prema izlaznoj anketi televizije ARD, i konzervativna koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) osvojile su po 25 odsto glasova.Izlazna anketa televizije ZDF predvidja da će SPD, čiji je kandidat za kancelara Olaf šolc, imati 26 odsto, a demohrišćani, koje predvodi Armin Lašet, 24 odsto.Rezultati obe izlazne ankete pokazuju da su na trećem mestu Zeleni, koje predvodi Analena Berbok, sa oko 15 odsto glasova.Tesan rezultat izbora nagoveštava da predstoje dugi pregovori o novoj vladi i da je neizvesno ko će naslediti kancelarku Angelu Merkel koja se povlači posle 16 godina na čelu vlade.Rezultat bloka CDU-CSU po svemu sudeći će biti njihov najlošiji u posleratnoj istoriji Nemačke. Ta koalicija, koju je na prethodnim izborima predvodila Merkel, do sada je najlošiji rezultat imala 1949. godine, 31 odsto.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šolc: Jasno je da narod želi MENE ZA KANCELARA

Izvor: Blic, 26.Sep.2021

Olaf Šolc, kandidat SPD obratio se okupljenima u njegovom izbornom štabu. SPD i CDU/CSU su skoro izjednačene, ali poslednje procene ipak malu prednost daju SPD-u

Nastavak na Blic...

SDP želi Šolca za kancelara, CDU će „učiniti sve što može“ da formira vladu

Izvor: N1 televizija, 26.Sep.2021

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) je saopštila da veruje da je dobila mandat na današnjim parlamentarnim izborima da formira vladajuću koaliciju, dok je Hrišćansko-demokratska unija (CDU) poručila da će učiniti sve što može da formira novu nemačku vladu.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.