Izborni dan na Kosovu: Intervenisala i kosovska policija

Izvor: Vesti-online.com, 22.Okt.2017, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborni dan na Kosovu: Intervenisala i kosovska policija

Na Kosovu se danas održavaju lokalni izbori u sistemu Prištine. Na ovim izborima učestvuje 17 srpskih lista koje su predložile kandidate za gradonačelnike u 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom. Ovo su drugi takvi izbori koji se održavaju na severu KiM gde se očekuje veća izlaznost nego za prethodne lokalne izbore (2013-2014) kada je Beograd prvi put pozvao Srbe da na njih izađu okupljeni oko Srpske liste.

13:00 - Jarinje - Autobus >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kragujevačkih tablica, sa 57 putnika - raseljenima koji je trebalo da glasaju na Kosovu - zaustavljen je na Jarinju oko podneva zbog sumnje da se u njemu nalazi eksplozivna naprava, potvrdio je zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti, prenosi Kossev.

12: 30 - Leposavić (Sočanica) - Čitateljka "Vesti" kaže da se na glasačkom spisku nalazi i njen pokojni deda i sumnja da bi neko mogao da to zloupotrebi.

- Dok sam glasala nije bilo potpisa gde je njegovo ime, međutim, čim sam izašla, sa biračkog mesta me je zvao gospodin da pita da se vratim i da glasam za dedu. Odbila sam. Besna sam i iznervirana - kaže za "Vesti" Ivanka Novičić. Našem listu je dostavila umrlicu, koju uz njenu dozvolu objavljujemo.

12:05 - Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije do 11 časova je na kosovskim izborima glasalo 10,37 odsto glasača. Među srpskim opštinama na severu, najveća izlaznost je u Leposaviću (19.41 procenata), a najmanja u Zubinom Potoku (9,97 odsto).

11:50 - Ničić za "Vesti" -  Sluđenost, strah i beznađe - Srbi na Kosovu su "potrošili" svoja očekivanja i jako su umorni od izbora. Prosto ne mogu da pohvataju ni ko im je šta obećao proteklih godina, niti šta od koga da očekuju. (Više na ovom linku)

11: 20 - Štrpce - U OŠ Staja Marković glasa oko 4.000 glasača. "Najveća izlaznost se očekuje od 16 do 19 časova“, rekao je Zoran Krstičić, menadžer biračkog centra za RTK2.

11:10 - Gračanica - Na biračkom mestu u Gračanici došlo je do nesporazuma između dva glasača romske nacionalnosti. Ne radi se o incidentu u vezi glasanja. Incident je izbio zbog ranije neraščišćenih računa - kaže Bratislav Trajković, komandir policije. Kako je još rekao, dve osobe su privedene, a jedna je zbog zdravstvenog stanja hospitalozvana u Domu zdravlja u Gračanici.

11:00 - Klokot -  "Autobus pun glasača zaustavljen je na izlazu iz Bujanovca. Reč je o našim simpatizerima koji su želeli ga glasaju u Klokotu i Vrbovcu", tvrde za "Vesti" iz Aktivne građanske inicijative.

10:40 - Slaviša Vujić, pevač narodne muzike, poznat kao kralj boema, izazvao je pravu pometnju na glasačkom mestu u Vrbovcu. Svi su želeli da se slikaju sa njim. Vlasnik hita "Ja srećnik nisam bio" došao je u rodni kraj da glasa iako ga je karijera već godinama unazad smestila u Beograd. U Vrbovcu i dalje ima kuću.

10:30 - Zvečan - Izlaznost manja od 10 odsto - Do 10 sati od ukupno 9.069 birača na birališta je izašlo 775, javljaju "Vestima" iz štaba GI Za naš Zvečan.

10: 25 - Prištinski mediji pišu da je Goran Rakić, predsednik Srpske liste i aktuelni gradonačelnik Kosovske Mitrovice prekršio izbornu tišinu jer je na konferenciji za medije pozvao građane da glasaju za Srpsku listu.

10:20 - Izborni proces se odvija se bez problema uz manje nedostatke, saopštila je "Demokratija na delu" koja sa 3.000 posmatrača nadgleda lokalne izbore.

10:01 - Lider GI SDP Oliver Ivanović glasao je u OŠ Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici. Na biračko mesto je došao u pratinji supruge i sina.

10:00 - Gračanica - Policija je po drugi put intervenisala na biračkom mestu OŠ Kralj Milutin u Gračanici. Opet je došlo do svađe među građanima romske nacionalnosti, ali razlog nije poznat.

09:59 - Banjska -  Na glasačkom mestu u Banjskoj nema gužve, izlaznost je dobra, a posmatrači nemaju primedbe na regularnost glasanja.

09:55 - Ministar za zajednice i povratak Davor Jevtić očekuje da na lokalnim kosovskim izborima sve protekne u najboljem redu. On je pozvao Srbe na kosovu da uvećaju snagu Srpske liste, a samim tim uvećaju i snagu srpskog naroda u političkom smislu unutar kosovskih institucija.

09:45 - Hapšenje aktivista Srpske liste je pritisak i pokušaj da se Srbi zastraše. Važno je da i sada izađemo što masovnije, da izađemo u najvećem mogućem broju, da pokažemo da nas ima, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić za RTS.

9:40 - Vrbovac - Na biračkom mestu u OŠ Marko Rajković u Vrbovcu glasanje protiče bez problema. Na ovom biračkom mestu građani se opredeljuju između četvorice kandidata za gradonačelnika.

09:30 - GračanicaPolicija je intervenisala nakon što je došlo do fizičkog obračuna dvojice građana u na biračkom mestu u osnovnoj školi Kralj Milutin u Gračanici, saznaju "Vesti". Reč je o građanima romske nacionalnosti. Oni su prvo negodovali jer ih nema na biračkom spisku, a potom je u hodniku škole, nadomak biračkog mesta, usledio fizički obračun. Policija je uhapsila Harisa Berišu. Bilo je još građana koji su se žalili da ih ovoga puta nema na biračkim spiskovima.

09:20 - Klokot - Kosovska policija privela je dvojicu članova biračkih odbora u Klokotu. Kako "Vesti" saznaju jedan je član Srpske liste, a drugi GI Klokot - Vrbovac. 

09: 15 - Predsednik Izborne komisije za Severnu Mitrovicu Slobodan Dimitrijević izjavio je da su svi birački centri u Mitrovici jutros otvoreni na vreme, osim jednog u Suvom Dolu koje je otvoreno sa oko 45 minuta kašnjenja, prenosi Kontakt plus radio.

09:10 - Pasjane - Aktivistima Srpske liste Momčilu Janciću i Novici Šošiću određen je pritvor od 48 časova. Terete se za davanja i uzimanja mita u vezi sa izborima. Uhapšeni su u subotu uveče, nakon čega je oko 200 Srba protestovalo ispred lokalne policijske stanice. Hapšenja su usledila nakon što je RTK objavila snimak o navodnom dogovoru o kupovini glasova u toj opštini, međutim, koliko je poznato, njih dvojica se ne nalaze na tom snimku.

09:00 - Novo Brdo - Do devet časova na biračkim mestima u opštini Novo Brdo izašlo je više od 12 odsto upisanih birača, saznaje RTV Puls iz Šilova. U ovoj opštini glasa 1200 glasača.

08:35 - Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica u sistemu Srbije Aleksandar Spirić među prvima su jutros glasali u Tehničkoj školi u Mitrovici. Na birališta su došli u pratnji svojih supruga, članova familije i velikoj broja aktivista Srpske liste i radnika u javnim preduzećima. Kako je to izledalo pogledajte na ovom linku:

08:25 -  Sva biračka mesta na severu KiM su otvorena na vreme. S obzirom na tenzije koje su ovih dana bile, zabrinjava nas da je kraj birališta prisutna samo Kosovska policija, kažu za "Vesti" u štabu Dragiše Milovića u Zvečanu.

08:10 - Marković za "Vesti" - Građani Gračanice žele da žive u normalnom okruženju, bez straha i da imaju sredstava da normalno odgajaju decu. Očekuju ravnopravnost u svakom pogledu, a od ovih izbora očekuju značajno poboljšanje standarda življenja (Više na ovom linku)

07:50 - Jablanović za "Vesti" - Očekujem ubedljivu pobedu autentičnih partija Srba koji žive na KiM, a ne Srba koji na temi Kosova grade svoje političke karijere igrajući se sa sudbinom naroda koji je preživeo sve u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću, Klokotu i Ranilugu. (Više na ovom linku)

07:30 - Nedeljković za "Vesti" - Očekujem promene u Leposaviću, Zvečanu i Mitrovici. Izbori protiču u strahu, obmanjivanju naroda, zastrašivanju i totalnom medijskom mraku. (Više na ovom linku)

07:10 - Za odbornike i gradonačelnike u 10 srpskih opština kaniduje se 17 srpskih lista. Tokom predizborne kampanje koja je trajala 30 dana direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik srpske vlade, Ivica Dačić, pozvali su građane da daju glas Srpskoj listi. S druge strane, Opozicioni pokret Otadžbina i NP Dveri pozvali su na bojkot poručujući građanima da "ne daju legitimitet daljoj okupaciji Kosova i Metohije, odnosno formiranju nelegalnih organa tzv. države Kosovo na teritoriji Republike Srbije."

07:00 - Počinje glasanje na Kosovu. U 38 opština se biraju gradonačelnici i odbornici skupština opština. Pravo glasa ima oko 1,87 miliona glasača, a glasanje se odvija u 889 glasačkih centara, odnosno na 2.490 glasačkih mesta. Učestvuje 91 politički subjekt. Izbore će posmatrati oko 32.000 domaćih i stranih posmatrača, a uz posmatrače Centralne izborne komisije (CIK) i različitih organizacija, izbore na severu prati i više od 220 posmatrača OEBS-a. Tokom izbornog procesa u opštinama će dežurati 46 tužilaca.

Najveća neizvesnost je upravo u Leposaviću gde su u trci aktuelni gradonačelnik Dragan Jablanović koji je prošli put pobedio kao kandidat Srpske, a danas se kandiduje ispred Partije kosovskih Srba, dok su mu protivkandidati Zoran Todić ispred Srpske liste i Nenad Radosavljević ispred GI Narodna pravda. Oči su uprte i u severni deo Kosovske Mitrovice gde su u trci dvojica kandidata srpske i dvojica albanske nacionalnosti.

Ispred Srpske liste je aktuelni gradonačelnik Goran Rakić, dok mu je najjači protivkandidat Oliver Ivanović ispred GI SDP. U trci su i Betim Osmani ispred AKR i Gondže Čauši ispred PDK. U Zvečanu je trka između aktuelnog gradonačelnika Vučine Jankovića (Srpska lista) i poslednjeg izabranog gradonačelnika u sistemu Srbije Dragiše Milovića (GI Za naš Zvečan). U Zubinom Potoku građani biraju između kandidata Srpske liste Stevana Vulovića i GI Za Zubin Potok Slaviše Biševca.

U Novom Brdu i Štrpcu kandidatima Srpske liste su protivkandidati iz partije kosovskih Albanaca. Srpsku listu u Novom Brdu predvodi aktuelni gradonačelnik Svetislav Ivanović, dok su mu protivkandidati Ramuš Mehmeti iz AKR, Bajruš Imeri iz LDK, Avudla Gaši iz AAK I Fadil Grbeši iz PDK. U Štrpcu na čelu Srpske liste je aktuelni gradonačelnik Bratislav Nikolić, a protivkandidati Jonuz Akmeti iz GI SPS i Fikrih Hasani iz PDK.

U najznačajnijoj srpskoj opštini centralnog Kosova, u Gračanici, građani biraju između Srđana Popovića (Srpska lista) i Aleksandra Čolića (GI Za novi početak).

U opštinama kosovskog pomoravlja je više kandidata. U Ranilugu birači se opredelju između Bojana Arsića iz Progresivne demokratske stranke, Ivana Dimića iz Napredne snage Kosova, Vladice Aritonovića iz Srpske liste i Bobana Jevtića iz GI SDP.  U Partešu dvojica kandidata, Dragan Petković (Srpska lista) i Nenad Cvetković (GI Narodna sloga).

U Klokotu birači se opredeljuju izmađu četvorice kandidata. Ispred Srpske liste je Strahinja Spasić, dok GI Klokot - Vrbovac predvodi Božidar Dejanović. Protivnkandidati su im iz GI SK Nehat Redžepi i NISMA Naser Šabani. Među kandidatima za gradonačelnike srpskih opština nema nijedne žene.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Izlaznost na izborima

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izborni dan na Kosovu: Autobusi sa glasačima zaustavljeni na prelazima

Izvor: Vesti-online.com, 22.Okt.2017

Na Kosovu se danas održavaju lokalni izbori u sistemu Prištine, 17 srpskih lista predložilo je kandidate za gradonačelnike u 10 opština. Izborni dan u većinski srpskim sredinama protiče uglavnom mirno. Kosovska policija je intervenisala u Klokotu i Gračanici. Zbog dojave o bombi na prelazu Jarinje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.