Izborna iznenađenja: Kurc proglasio pobedu, debakl Zelenih

Izvor: B92, 15.Okt.2017, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna iznenađenja: Kurc proglasio pobedu, debakl Zelenih

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc proglasio pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima. Prema trenutnim podacima, OVP vodi s 31,36 odsto.

Kurc bi mogao postati najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef vlade u svetu.

Prebrojavanje glasova prevremenih parlamentarnih izbora u Austriji donosi i nekoliko iznenađenja.

Kurc je pobedu proglasio nakon što su preliminarni rezultati, urađeni na osnovu prebrojanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 90 odsto glasova, pokazali da njegova stranka ima prednost u odnosu na druge stranke.

"Želeo bih da formiram stabilnu vladu. Ukoliko to nije moguće, postoje i druge opcije. Planiram da razgovaram sa svim parlamentarnim strankama, ali ću najpre sačekati da svi glasovi budu prebrojani", rekao je za državnu televiziju ORF.

Kurc je istakao da nije očekivao ovakav rezultat, i da je njegova stranka osvojila jasno prvo mesto.

Podsetio je da je u poslednjih pet decenija samo u dva navrata OVP pobedila socijaldemokrate.

Prema njegovim rečima, građani su pokazali da žele promene, a on pobedu vidi kao nalog za sprovođenje pozitivnih promena u zemlji.

Ujedno je ukazao da je neophodno da se sačeka konačni rezultat izbora, i da se vidi ko je drugi, odnosno ko je prešao cenzus.

Posle toga, kako ukazuje, odlučuje predsednik zemlje kome će dati mandat za formiranje vlade.

Kurc je ostavio otvoreno s kim će ući u koaliciju, ali i da li razmišlja o manjinskoj vladi.

Ako predsednik da nama mandat, mi ćemo razgovarati sa svim strankama zastupljenim u parlamentu. Moj cilj je da nađem partnera za sprovođenje reformi“, objasnio je on.

Rekao je da su birači, koji su njemu ukazali poverenje, birali i novi politički stil u zemlji, što znači međusobno ophođenje uz poštovanje.

Kurc, kao i lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, pošto su optuživani da su već postigli dogovor, negirali su da su uopšte vodili prethodne razgovore o saradnji.

Štrahe je ukazao da još nije jasno ko je druga politička snaga, ali je uveren da je to njegova FPO.

On je naglasio da se nada da će Kurc započeti koalicione pregovore sa drugom snagom, i poručio da će slobodarci ostati verni sebi i da će u centar pregovora saviti interese građana.

Najavio je da će insistirati na direktnoj demokratiji.

Međutim, izrazio je i uverenje, poučen istorijom, da će OVP i Socijaldemokratska partija (SPO), iako se već decenijama svađaju i raspisuju prevremene izbore, ponovo sarađivati.

Lider SPO Kristijan Kern čestitao je Kurcu na izbornoj pobedi, rekavši da je vodio dobru kampanju i ujedno priznao da je njegova stranka tokom predizbornog perioda napravila greške.

Kazao je da je jasno vidljivo da je Austrija skrenula u desno, a da on ima već zamisao kako da promeni politiku.

Prema njegovim rečima, približavanje OVP i FPO jasno je vidljivo, a da će SPO biti suprotan model tome.

Napomenuo je i da je spreman za razgovore o vladi, ali da polazi od toga da će se OVP i FPO brzo dogovoriti.

Na osnovu zvaničnog preliminarnog rezultata, Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca sa 31,36 odsto glasova izborila je pobedu na parlamentarnim izborima.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka saopštio je, na konferenciji za štampu, da će prebrojavanje glasačkih listića predatih putem pošte početi sutra, a da će konačni rezultat glasanja saopštiti u četvrtak posle podne.

Prema preliminarnim rezultatima, u koje nisu uračunati glasački listići poslati putem pošte, a bilo je izdato oko 890.000, Slobodarska partija Austrije (FPO) zauzela je drugu poziciju sa 27,35 odsto glasova.

Na trećem mestu je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 26,75 odsto glasova.

U parlament ulaze još Neos sa 4,96 odsto, i Liste Pilc sa 4,14 odsto glasova.

Stranka Zelenih Ulrike Lunaček nije prešla cenzus pošto je osvojila svega 3,32 odsto glasova.

Izlaznost na izborima, kako je preneo Sobotka, iznosila je 67,6 odsto.

Od glasačkih listića predati putem pošte zavisiće ko je prešao cenzus, a ko ne, ali i koja je stranka na drugom mestu, odmah iza pobedničke OVP.

Mnogi polaze od toga da će glasovi putem pošte, kao u mnogo puta do sada, doneti glasove SPO, tako da se očekuje da ona bude druga snaga u zemlji.

Međutim postoje i oni koji smatraju da se promenilo ponašanje glasača putem pošte, te da ne treba biti siguran da će promeniti rangiranje na političkoj sceni.

"Austrija je izabarala, dopustite da stavimo u prvi plan ono što nas ujedinjuje, ispred onog što nas deli, kako bi zajedno radili za našu zemlju", zaključio je Sobotka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.