Izbori za EP: Narodnjaci ispred socijalista, pobeda Le Penove u Francuskoj

Izvor: RTS, 26.Maj.2019, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori za EP: Narodnjaci ispred socijalista, pobeda Le Penove u Francuskoj

Prve projekcije rezultata četvorodnevnih izbora za Evropski parlament pokazuju da je Evropska narodnjačka partija osvojila 173 mesta u parlamentu, dok su socijalisti osvojili 147. Najveća izlaznost u poslednjih 20 godina. Objavljeni i rezultati izlaznih anketa u zemljama članicama. Koalicija Angele Markel pobedila u Nemačkoj dok je Nacionalni front Marin Le Pen osvojio najviše glasova u Francuskoj. Pobedili i socijalisti u Španiji kao i Fides Viktora Orbana u Mađarskoj. Ciprasova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Siriza poražena u Grčkoj.
23.00 – Rezultati izbora pokazuju da su dve najveće grupacije u EP, narodnjaci i socijalisti, izgubile određeni broj mandata, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić. Dodaje da je to prvi put da oni zajedno nemaju većinu i da će biti prinuđeni da nađu bar još jednog koalicionog partnera. Liberali i Zeleni su ostvarili napredak a evroskeptična desnica je ostvarila dobar rezultat ali ne kao što se najvljivalo. 

22.08 – Potpredsednica grupe Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Ester de Lang kaže da se očekuje da EPP ostane najveća grupa i u novom sazivu Parlamenta. Lider grupe Socijalista i Demokrata Udo Bulman izjavio je da je Evropska narodna partija izgubila političku moć
20.47 – Evropska narodnjačka partija (EPP) osvojila je 173 mesta u parlamentu dok su socijalisti osvojili 147, pokazuju prve projekcije ukupnih rezultata izbora, javlja Rojters. Na trećem mestu je Savez liberala i demokrata sa 102 poslanika a Zeleni su ostvarili dobar rezultat sa 71 poslanikom. Evropski konzervativci i reformisti imaju 58, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 57, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret pet zvezdica plus partija za Bregzit) 56, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 42. EP ima ukupno 751 mesto.

20.32 – Na teritoriji 27 država članca EU, bez Velike Britanije, na evropske izbore izašlo je oko 51 odsto birača, čime je postignuta najviša izlaznost birača na izbore za EP u poslednjih 20 godina, objavljeno je u Briselu. U zavisnosti od izlaznosti u Velikoj Britaniji, procenjuje se da će izlaznost za 28 zemalja članica biti između 49 i 52 procenta.

20.15 – U Francuskoj najviše glasova za Nacionalni front Marin Le Pen – 24 odsto. Partija predsednika Emanuela Makrona osvojila 22,5 odsto glasova. U Španiji pobedili socijalisti a u Evropski parlament bi mogla da uđe i ekstrmno desna stranka Voks.
19.38 – Izlaznost je veća nego na prošlom glasanju kada je bila 42 odsto, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela. Dodaje da to govori o percepciji značaja izbora koji će poslati širu poruku u kom pravcu će ići EU u narednom periodu. 
19.30 – Najveće iznenađenje u Nemačkoj je rezultat Zelenih koji su osvojili drugo mesto.
Prvi rezultati izlaznih anketa sa izbora za EP u Nemačkoj, ukazuju da je vladajući blok nemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU, iako u značajnom padu, osvojio najveću podršku od 28 posto glasova.

Nemačke socijaldemokrate su ove godine pale sa 20,7 posto iz 2014. godone na 15,5 odsto. Zeleni su posle CDU/CSU na drugom mestu sa 22 odsto glasova, što je duplo više u odnosu na prethodne evropske izbore. Krajanja desnica, Alternativa za Nemačku osvojila je 10,5 odsto glasova što je više od osvojenih glasova 2014. godone, ali manje u odnosu na rezultate nacionalnih izbora 2017. godone.
Na izborima u Grčkoj, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila je vodeća opoziciona stranka desnog centra Nova demokratija, a vladajuća levičarska Siriza premijera Aleksisa Ciprasa je drugoplasirana.
ANA prenosi podatke lokalnih medija da se očekuje da Nova demokratija osvoji između 32 i 36 odsto glasova, a Siriza između 25 i 29 odsto. AP navodi da bi u Evropski parlament mogao da uđe i pokret bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa.

Rojters javlja da je u Francuskoj najviše glasoca osvojio desničarski Nacionalni front na čijem čelu je Marin Le Pen – 24 odsto, dok je partija predsednika Emanuela Makrona osvojila 22,5 odsto. 
Oglasilo je francusko predsedništvo koje je saopštilo da je drugo mesto razočaravajuće ali da ne predstavlja kaznu, prenosi Rojters.  
U Španiji su pobedili socijalisti, pokazuju izlazne ankete. Oni su osvojili 18 mesta u Evropskom parlamentu, što je za četiri više nego što su imali do sada. Prvi put u EP bi mogla da uđe i ekstrmno desničarska stranka Voksa sa četiri ili pet mandata. 
Ankete pokazuju da je u Italiji najviše glasova osvojila desničarska Liga Matea Salvinija, između 27 i 31 odsto glasova. Na izborima 2014. imali su 6.16 odsto. 
Prema prvim preliminarnimm rezultatima, u Hrvatskoj, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je četiri, SDP tri mandata, dok su Nezavisna lista Mislava Kolakušića, Hrvatski suverenisti, Živi zid, Amsterdamska koalicija i Nezavisni za Hrvatsku osvojili po jedan mandat.
Prema preliminarnim podacima Nacionalne izborne kancelarije u Mađarskoj, vladajuća koalicija FIDES-KDNP osvojila je 52,14 procenata glasova. To znači da će Orbanova stranka imati 13 evroposlanika. Među njima, na 11 mestu je i kandidat SVM-a, Andor Deli koji je i u prethodnih pet godina bio poslanik u EU parlamentu.
Na drugom mestu je Demokratska koalicija nekadašnjeg socijalističkog premijera Đurčanja sa 16,26 odsto osvojenih glasova, odnosno četiri mandata. Ekstremno desničarska stranka Jobik osvojila je jedan mandat. 
Na izborima su glasali i građani Srbije sa srpsko-mađarskim i srpsko-hrvatskim dvojnim državljanstvom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Joksimović: Rezultati izbora za EP pozitivni za politiku proširenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2019, 05:04

Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović poručila je da su preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament pozitivni za politiku proširenja i istakla da očekuje da i 2019. bude godina solidnog tempa za Srbiju na putu ka EU..."Mislim da rezultati pokazuju da je i za građane...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.