Izbori u Srbiju zadovoljavaju minimalni standard

Izvor: B92, 20.Apr.2016, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izbori u Srbiju zadovoljavaju minimalni standard"

Bojan Klačar iz CeSID-a rekao je da će tokom izbornog dana sve vreme izveštavati građane o izbornom procesu, a po zatvaranju birališta o rezultatima izbora.

Prva i B92 jedine su televizije sa nacionalnom frekvencijom koje će zajedno sa Al Jazeera Balkans u izbornoj noći 24. aprila o izbornoj volji građana i proceni rezultata CeSID-a, prve informisati svoje gledaoce kao i posetioce portala B92.net, Prva.rs i Aljazeera.net/balkans.

Klačar je tim povodom u Kažiprstu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na TV B92 rekao da će tokom 24. aprila sa gledaocima i čitaocima podeliti podatke o nepravilnosti sa izbornih jedinica,govoriće se o izlaznosti na teritoriji cele zemlje i u Vojvodini, kao i da će publiku upoznati sa analizama.

"Od 20:30 izveštavaćemo o rezultatima sa biračkih mesta na svakih 15 minuta, tako da će gledaoci i čitaoci imati priliku da uživo prate kako se menjaju izborni rezultati prema podacima naših uzoraka. Oko 22h ćemo napraviti presek i videćemo neku realnu procenu izbornih rezultata", kazao je Klačar.

Na konstataciju novinara da se u pojedinim izveštajima izražava sumnja u regularnost izbornog procesa, on je rekao da će CeSID podneti izveštaj nakon izbora i dodao:

"Što se kvaliteta tiče ovi izbori su jedan korak unazad, ali ne bih dovodio u pitanje regularnost ovih izbora zbog tih nepravilnosti (falsifikovanje izjava birača pri predaji izborne liste). RIK nije imao drugačije rešenje, ispoštovane su sve procedure, a svaka druga odluka bi samo dovela do pomeranja rokova. Sve to nam govori da moramo da počnemo da tražimo rešenje za izbornu admisinastriju, a pokazuje nam i da imamao problema u čitavom sistemu".

Klačar je naveo da CeSID najveći broj nepravilnosti zabeleži dan pre izbornog dana, koji su vezani za incidente, medije...

O izveštaju OEBS-a kaže da nije zabrinjavajući već da sugeriše kako mogu neke stvari da se regulišu čiji smo svedoci već nekoliko godina.

"Problem posmatrača je taj što imamo indicije, ali je teško dokazivo jer su stranke naučile mehanizme da to zaobiđu", naglasio je on.

"Izbori u Srbiju zadovoljavaju minimalni standard za konsolidovane demokratije kakva je naša zemlja, ali treba da se otklone nedostaci da bi smo mi na kraju izbornog dana mogli da kažemo da smo imali jedan zadovoljavajući izborni dan", zaključio je Klačar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.