Izbori u Srbiji: Da li su nam potrebne kamere?

Izvor: S media, 06.Mar.2012, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Srbiji: Da li su nam potrebne kamere?

U Rusiji su u nedelju održani predsednički izbori, a osim već unapred poznate pobede Vladimira Putina, dospeli su u centar medijske pažnje zbog uvođenja veb kamera, preko kojih je moglo uživo da se prati glasanje sa čak 95.000 biračkih mesta.

Moskva: Svi opozicionari pušteni na slobodu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << (FOTO)

Tadić čestitao Putinu

SAD spremne da sarađuju sa Putinom nakon izbora

Rusija se na taj način ogradila od kritika na račun transparentnosti glasanja i prebrojavanja glasova. Ipak, izborni proces ne traje samo jedan dan, a iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) poručuju da kamera ne može da zameni čoveka.

Daleko od očiju - daleko od kamera

Iako još nije poznat tačan datum održavanja izbora, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će 13. marta raspisati parlamentarne i lokalne izbore. Takođe, još nije poznato da li ćemo istog dana imati i predsedničke izbore. Ono što znamo je da, za razliku od Rusa, nećemo imati kamere. Ostaćemo, takođe uskraćeni i za druga dostignuća moderne „izborne tehnologije“ – glasanje telefonom ili internetom, kaže za S media portal Đorđe Vuković, programski direktor CeSida.

Putin postavio standarde

Istoričar Dragoljub Anđelković ocenio je za S media portal da je Putin uvođenjem kamera postavio standarde celom svetu.

-Time je odgovorio na sve kritike – objašnjava Anđelković. - Rusi su ovaj put primenili sve norme koje omogućavaju da izbori budu demokratski. Najčešća kritika je da se pobednik izbora znao pre glasanja... Za nekoliko dana prestaće se da se diže prašina oko regularnosti izbora.

Njegovo mišljenje deli i novinar Đuro Bilbija, koji za S media portal kaže:

-Vladimir Putin je znao da može da pobedi bez manipulacija, i hteo je da postavljanjem kamera izbije adute kritičarima. To će biti tekovina demokratičnosti, ne samo u Rusiji nego i drugde.

-Kao u većini drugih stvari, mi zaostajemo i po pitanju glasanja van biračkog mesta – kaže Đorđe Vuković za naš portal.

- Kasnimo i za regionom, pa ćemo tek ovih dana uspostaviti jedinstven birački spisak. Mnoge zemlje su uvele glasanje putem pisma, a mi nismo. Mnogi su uveli i glasanje putem interneta, a mi i ne razmišljamo o tome. Sigurno je da bi jedan broj ljudi iskoristio tu mogućnost. Kod nas je problem što se o tome ne razmišlja.

Vuković smatra da „Srbija još nije zrela za kamere“, pre svega zbog nedostatka opreme:

-U Srbiji ima razloga za uvođenje kamera, jer smo jedna od retkih zemalja gde izborni proces sprovode stranke, a ne državne institucije. Zbog toga bi trebalo da imamo takve stvari. Međutim, mi nemamo ni kompjutere, ni čitače ličnih karata. Kamere su za nas suviše daleko.

OEBS: Tehnika ne može da zameni ljude

Predstojeće izbore u Srbiji kontrolisaće i Kancelarija za posmatranje izbora i ljudska prava OEBS-a. Njihov portarol Jens Ehenbaher za S media portal kaže da kamera ne može da zameni čoveka, ali da može da poveća transparentnost procesa na sam da na izbora.

- Ne bih rekao da je uvođenje kamera neophodno – ocenjuje Jens Ehenbaher.

- U Rusiji je to više bio eksperiment. Videli smo da su njihove vlasti za kratko vreme instalirale više od 100.000 kamera. To je trebalo da podigne nivo transparentnosti, u čemu su delimično uspeli. Mislim da su kamere važne, posebno u trenutku brojanja glasova. Ipak, postoje drugi činioci izbornog procesa koji su bitniji od samog čina glasanja. Njih ne mogu da „pokriju“ veb kamere. Zato je važno prisustvo posmatrača na licu mesta. Ne možete da zamenite čoveka, domaće ili strane posmatrače tokom celog procesa. Srbija bi, sa druge strane, sama trebalo da odluči da li su joj potrebne kamere. Moraju da se znaju prednosti i mane. Treba da se pazi na privatnost glasača, na način rukovanja snimljenim materijalom; kako se drži i kome ima pristup, jer bi mogao da se koristi i u sudskim procesima.

Šta će raditi Obama i Sarkozi?

Ova godina biće izborna širom sveta. Za glasanje se spremaju Francuzi, Italijani i Amerikanci. Za sada niko od njihovih zvaničnika nije najavio prenos glasanja putem kamera. Ostaje da se vidi kako će velike demokratije odgovoriti na Putinovu „bačenu rukavicu“.

Ehenbaher napominje da za sada nema razloga za zabrinutost povodom održavanja izbora u Srbiji.

-Započećemo misiju pre izbora – najavljuje naš sagovornik. - Poslaćemo nekoliko ljudi, eksperata i dugogodišnjih posmatrača koji će nadgledati izborni proces, odnosno da li je sve u skladu sa međunarodnim pravilima. Ne fokusiramo se na glasanje, brojanje glasova i slično, već na nedavno usvojenu pravnu regulativu koja se odnosi na izbore.

Portparol Kancelarije za posmatranje izbora i ljudska prava OEBS-a najavljuje da će pratiti i ponašanje medija:

-Razgovaraćemo sa svim činiocima u izbornom procesu. To uključuje predstavnike civilnog društva, ali i predstavnike političkih partija. Tada ćemo oceniti proces, i eventualno dati neku preporuku, ukoliko procenimo da bi Srbija trebalo da unapredi taj proces u budućnosti.

Dušan Mlađenović

Foto: Beta/AP
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.