Izbori u Kazahstanu: Tokajev osvojio 82,45 odsto glasova

Izvor: B92, 21.Nov.2022, 00:53

Izbori u Kazahstanu: Tokajev osvojio 82,45 odsto glasova

Astana -- Aktuelni predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev pobedio je na predsedničkim izborima sa osvojenih 82,45 odsto glasova.

On je u govoru u svom izbornom štabu zahvalio biračima i najavio da će ta zemlja ''preći na novi oblik političkog sistema'' i da će ustavna reforma biti dosledno sprovedena, ne precizirajući o kojem je sistemu reč.

"Sprovešćemo ustavnu reformu dosledno i jasno. Prelazimo na novi oblik političkog sistema zemlje", saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Tokajev, prenosi TASS.

On je, takođe, najavio i privredne reforme.

"Daćemo sve od sebe da poboljšamo životni standard ljudi, ali za sprovođenje ovih ciljeva je potrebno jedinstvo. Zato vas pozivam da se ujedinimo", naglasio je Tokajev.

Pored Tokajeva, koji je bio apsolutni favorit predizdornih anketa, na izborima je učetvovalo još pet kandidata - Karakat Abden, Meiram Kazhiken, Nurlan Auesbajev, Saltant Tursjunbokova i Žigli Dajrabajev, prenosi Rojters.

Tokajev je na čelo Kazahstana došao 2019. godine, nakon ostavke tadašnjeg predsednika Nursultana Nazarbajeva, a ukoliko se potvrde rezultati izlaznih anketa, produžiće svoj mandat za još sedam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.