Izvor: Radio 021, 10.Dec.2018, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Jermeniji: Premijer Nikol Pašinjan osvojio većinu

Vođa aprilske revolucije pobedio na izborima obećavši velike reforme u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

ReutersPredvodio je aprilsku revoluciju u ovoj nekadašnjoj sovjetskoj zemlji

Vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašiljan ostvario je ubedljivu pobedu na nedeljnim vanrednim parlamentarnim izborima, potvrdivši autoritet stečen tokom aprilskih protesta.

Blok koji predvodi osvojio je više od 70 odsto glasova, saopštila je državna izborna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << komisija.

Bivši novinar Pašiljan predvodio je masovne proteste u aprilu koji su doveli do kraja desetogodišnje vladavine Serža Sargasjana.

Pašiljan sada ima parlamentarnu većinu za sprovođenje programa suzbijanja korupcije i reforme privrede. Izlaznost je bila niska - oko 49 odsto.

Izbori u Jermeniji su kroz istoriju bili obeleženi krađama i kupovinama glasova - ali dopisnici navode da je ovog puta bilo drugačije.

Vođa protesta osvojio vlast u Jermeniji Vođa jermenske opozicije zaustavio proteste

Izborni proces pratili su međunarodni posmatrači iz evropske Organizacije za bezbednost i saradnju.

Kakvi su rezultati?

Konačni rezultati pokazuju da je koalicija Moj korak u kojoj je i Pašiljanova Građanska partija, osvojila 70,4 odsto glasova.

Njen najbliži suparnik, umerena stranka Procvat Jermenije osvojila je tek nešto više od osam odsto glasova. Na čelu sa tajkunom i šampionom u rvanju Gagikom Carukianom, bila je deo odlazeće vladajuće koalicije.

TASS via Getty ImagesPorazio je tajkuna Gagikoma Carukianoma

Svetla Jermenija, liberalna prozapadna stranka, osvojila je oko šest odsto glasova, saopštila je komisija.

Svakoj partiji je bilo potrebno najmanje pet odsto glasova da uđe u parlament koji čini 101 poslanika.

Prema Ustavu ove zemlje, 30 odsto mandata u parlamentu mora da pripadne opozicionim partijama.

Šta će to značiti za Jermene?

Na biračkom mestu u glavnom gradu Jerevanu, glasači kažu da se nadaju da će Pašinjan moći da ostvari ambiciozne promene koje je obećao.

Jedna žena je navela da je „vrlo optimistična" i dodala: „Nadam se da će moj glas odigrati ulogu, tako da će se na licu Jermena uvek videti osmeh".

AFP/Getty ImagesIzabran je nakon aprilskih protesta

Analitičari kažu da će ovaj 43-ogodišnjak pokušati da ostvari obećanja, ali i da ostane u dobrim odnosima sa ključnim saveznikom Jermenije, Rusijom.

Ova nekadašnja sovjetska država od tri miliona stanovnika domaćin je ruske vojne baze, a kada je reč o bezbednosti - skoro u potpunosti zavisi od Moskve.

Pašinjan je rekao da se nada da će „pojačati saradnju sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom".

Kako su kritičari premijera reagovali?

Revolucija koju je vodio Pašinjan okončala je desetogodišnju vladavinu predsednika države Serža Sargsjana, člana Republikanske partije.

Visoki predstavnici te partije sada optužuju Pašinjana da pokušava da Jermeniju pretvori u Hitlerovu Nemačku iz 1930-tih.

Kritičari navode i da će njegov „kult ličnosti" oslabiti višestranačku demokratiju.

AFP/Getty ImagesIzbore su posmatrali predstavnici međunarodnih organizacija

Armen Ašotijan, potpredsednik Republikanske stranke, požalio se pred izbore da su „sve političke partije bile lišene vremena da se dobro pripreme".

Dodao je da očekuje da će se „takozvana postrevolucionarna euforija" odraziti na glasanje.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.