Izbori u Francuskoj: Makronovi centristi imaju prednost ispred levice u prvom krugu

Izvor: VOA, 13.Jun.2022, 13:56

Izbori u Francuskoj: Makronovi centristi imaju prednost ispred levice u prvom krugu

Centristička alijansa francuskog predsednika Emanuela Makrona pobedila je u nedelju u prvom krugu izbora za donji dom sa malom razlikom u odnosu na levi blok Žan-Lika Melanšona, iako je verovatno da će povećati svoju prednost sledećeg vikenda. drugi krug drugog kruga. Makronov "Ensambl! Savez centrističkih partija" osvojio je u nedelju 25,75 odsto glasova, prema konačnom rezultatu Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je Melanšonov blok NUPES na drugom mestu sa 25,66 odsto. Sa narastajućom inflacijom koja je podigla troškove života i smanjila plate, Makron se mučio da nadogradi svoj reizbor u aprilu, a Melanšon ga je predstavio kao borca za slobodno tržište koji više namerava da zaštiti bogate nego siromašne porodice.  Francuski list Mond, koji je naklonjen progresivnosti, objavio je u ponedeljak da svoje sopstvene rezultate koji pokazuje da je levi blok pobedio na narodnim izborima u celoj zemlji, a neki levičarski političari rekli su da je zvanični rezultat potcenio njihov glas. "Veštački, Ministarstvo unutrašnjih poslova nastoji da pokaže kandidate Makrona na vrhu", rekao je za televiziju LCI Manuel Bompar, jedan od Melanšonovih najviših saveznika, koji se i sam kandiduje za mesto u Marseju. On je rekao da su neki kandidati, uključujući i prekomorske teritorije, koji su javno rekli da podržavaju NUPES, ali se zvanično ne kandiduju kao deo bloka, trebalo da budu uključeni u zvanični broj. Ministar za budžet Gabrijel Atal odbacio je komentare Bompara, rekavši: "Oni (levica) uvek dovode u pitanje brojeve... to je njihova specijalnost". Bompar je ranije na Tviteru rekao da oko 200.000 glasova za NUPES nije uračunato u zvanični rezultat. Nije izneo nikakve dokaze. Iako je rezultat u prvom krugu značajan pokazatelj političke temperature, očekuje se da će francuski sistem glasanja u dva kruga – osmišljen da donese stabilnost – favorizovati Makronov blok. "Mislim da morate da vidite kraj meča pre nego što donesete bilo kakve zaključke", rekla je u ponedeljak portparolka vlade Olivija Gregoa. "Kampanja još nije završena". Predsednički savez je u dobroj poziciji da obezbedi najveći broj mesta u drugom krugu izbora u nedelju. Ali glavni instituti za ispitivanje javnog mnjenja kažu da i dalje postoji mogućnost da Makron izgubi kontrolu nad parlamentom. Prema prognozi anketara Elabe, Ensambl bi trebalo da osvoji između 260 i 300 mesta u parlamentu - sa potpunom većinom od 289 - dok bi levica obezbedila 170-220 mesta, što je veliko povećanje u odnosu na rezultat iz 2017. Suparnički anketar Ipsos očekivao je da će Ensambl osvojiti 255 do 295 mesta.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Uspon francuske levice preti Macronu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Jun.2022, 07:22

Francuska levica pod vođstvom radikalnog levičara Žan-Lika Melanšona u prvom krugu parlamentarnih izbora osvojila je skoro isto glasova kao centristička koalicija predsednika Emanuela Makrona, u dramatičnom povratku posle pet godina političke marginalizacije.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.