IZBORI ZA PREDSEDNIKA, A ZEMLJA U LOKDAUNU: Izlazak na birališta mogao bi pogoršati epidemiološku situaciju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2021, 10:49

IZBORI ZA PREDSEDNIKA, A ZEMLJA U "LOKDAUNU": Izlazak na birališta mogao bi pogoršati epidemiološku situaciju!

Portugal i dalje u strogom lokdaunu.

Stanovnici Portugalije, koji trenutno uglavnom borave u svojim domovima zbog strogog zaključavanja usled rastuće kovid-19 epidemije u zemlji, danas biraju novog predsednika, ali mnogi strahuju da bi izlazak na birališta mogao pogoršati rast slučajeva korona virusa i očekuje se slaba izlaznost.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da će aktuelni predsednik Marselo Rebelo de Sousa iz Socijaldemokratske partije verovatno lako pobediti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na izborima za šefa države, koji uglavnom ima ceremonijalna zaduženja.

Levičarska kandidatkinja Ana Gomeš je na drugom mestu sa, prema prognozama, 13,5-14,5 odsto glasova, a lider desničarske populističke stranke Dosta! (Chega), Andre Ventura, treći je sa 10-12,5 odsto podrške.

Zemlja sa 10 miliona ljudi, koja je u prvom talasu pandemije prošla bolje od ostalih, sada ima najveći svetski sedmodnevni prosek novih slučajeva korona virusa i smrtnih slučajeva na milion ljudi, a gotovo dve trećine birača smatralo je da bi izbore trebalo odložiti, pokazala je anketa istraživačkog instituta ISC / ISCTE prošle nedelje.

Agencija navodi da bi odlaganje izbora zahtevalo promenu ustava zemlje, za šta su zvaničnici rekli da nije bilo moguće u kratkom roku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.