Izvor: RTS, 05.Jul.2020, 05:59

Hrvatska bira Sabor, izlaznost manja nego pre četiri godine

U Hrvatskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, za koje stručnjaci kažu da su najneizvesniji do sada. Do 16.30 glasalo je milion i 150.000 birača, odnosno njih 34,04 odsto, što je 3,6 odsto manje nego pre četiri godine.
Građani od sedam do 19 časova biraju između 192 liste sa 2.700 kandidata za poslanike Hrvatskog sabora. Pravo glasa ima 3,86 miliona birača, koji u Hrvatskoj i inostranstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glasaju na oko 7.000 biračkih mesta. U 10 izbornih jedinica bira se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

Do 16.30 svoje biračko pravo iskoristilo je milion i 150.000 birača, odnosno njih 34,04 odsto, saopštila je Državna izborna komisija.
Kako prenosi portal Indeks, to je slabiji odziv nego na izborima 2016. godine.
Borba se i dalje vodi između dve izjednačene velike stranke – desnog i levog centra.
Premijer Andrej Plenković predvodi listu HDZ-a, a Davor Bernardić je na čelu SDP-a i koalicije Restart.
Bitnu ulogu u sastavljanju većine u Hrvatskom saboru mogla bi da ima i lista pevača Miroslava Škore.
Kao i obično, mandati predstavnika Srba ponovo bi mogli da budu važni.
Srpska manjina ima zagarantovana tri poslanička mandata, a kandidati su iz SDSS-a i DSS-a.
Redovni parlamentarni izbori u Hrvatskoj je trebalo da budu održani u decembru ove godine, ali epidemiološka situacija uticala je da se na izbore ide ranije.
Izbori se odžavaju uz sve zaštite mere protiv širenja zaraze koronavirusa, dok je Ustavni sud proglasio neustavnom odluku Državne izborne komisije (DIP) da bolesni od kovida 19 ne mogu na birališta.
Glasanje na 45 biračkih mesta u BiHGrađani Bosne i Hercegovine s pravom glasa biraju tri poslanika u Saboru iz jedanaeste izborne jedinice.
Na teritoriji BiH, građani koji imaju i hrvatsko državljanstvo glasaju na 45 biračkih mesta.
Prema podacima DIP-a, u BiH je registrovano 96.535 birača.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Korona virus i izbori: Hrvatska bira deseti parlament od nezavisnosti

Izvor: Danas, 05.Jul.2020

BBCHrvatski sabor biran je devet puta od 1990. godine Nešto manje od 3,9 miliona birača u Hrvatskoj izlazi na birališta već drugi put ove godine – posle predsedničkih, glasa se i na parlamentarnim izborima. Oko sedam hiljada biračkih mesta otvoreno je u 7 časova, a glasanje će trajati do 19...

Nastavak na Danas...

Parlamentarni zbori u Hrvatskoj, pravo glasa ima 3,9 miliona građana

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2020

ZAGREB - U Hrvatskoj se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima nešto manje od 3,9 miliona građana.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.