Izvor: RTS, 26.Okt.2020, 09:21

Građani Čilea velikom većinom za promene Ustava iz ere Pinočea

Čileanci su glasali na referendumu i velikom većinom izglasali promenu Ustava koji je više od 40 godina na snazi u toj zemlji, još iz vremena vojne hunte generala Augusta Pinočea.
Državna izborna komisija saopštila je na osnovu izveštaja pristiglih sa velike većine biračkih mesta, da je oko 78 odsto Čileanaca glasalo za izradu novog Ustava Čilea, dok je 22 odsto glasača bilo protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te opcije.

Konzervativci na vlasti u Čileu saglasili su se sa opozicijom levog centra da se organizuje referendum kako bi se okončali masovni građanski protesti koji su izbili pre godinu dana zbog nejednakih penzionih prava i problema u obrazovnom i zdravstvenom sistemu Čilea, jedne od najrazvijenijih zemalja Latinske Amerike.
Većina demonstranata smatra da je glavni uzrok socijalnih nejednakosti nasleđe diktatorske ere.
U svom obraćanju naciji, predsednik Čilea Sebastijan Pinera priznao je pobedu pristalica novog Ustava, ali je i upozorio da je to tek početak dugog procesa.
Izabrana konvencija građana radiće na nacrtu novog Ustava koji bi trebalo da bude predstavljen građanima Čilea sredinom 2022. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

REFERENDUM U ČILEU Većina građana za promene Ustava iz ere Pinočea

Izvor: Blic, 26.Okt.2020

Nakon godinu dana građanskog nezadovoljstva i deminstracija, Čileanci su u nedelju glasali na referendumu i velikom većinom izglasali promenu Ustava koji je više od 40 godina na snazi u toj zemlji, još iz vremena vojne hunte generala Augusta Pinočea.

Nastavak na Blic...

Većina građana za novi Ustav Čilea

Izvor: Deutsche Welle, 26.Okt.2020

Čileanci su na referendumu jasnom većinom glasali za reformu Ustava. Prema preliminarnim rezultatima 78 posto je glasalo za promene Ustava koji potiče iz vremena diktature generala Pinočea.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.