Gde će sve Beograđani moći da glasaju na izborima u nedelju? Ovo su najneobičnija birališta

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2020, 21:41

Gde će sve Beograđani moći da glasaju na izborima u nedelju? Ovo su najneobičnija birališta

Umesto na čašicu pića ili frizuru, 21. juna sugrađani u nekoliko beogradskih opština u kafanu i frizerski salon otići će kako bi popunili svoj glasački listić

Građani Srbije na izborima zakaznim za nedelju 21. juna biraju narodne poslanike na preko 8.000 biračkih mesta. Stanovnici prestonice to isto će učiniti na skoro 1.200 lokacija koje su predviđene za glasanje. Kao i decenijama unazad i ovoga puta najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << broj izbornih lokacija nalazi se u osnovnim i srednjim školama, opštinama, mesnim zajednicama, domovima kulture, ali i u privatnim firmama, vrtićima, fakultetima i bibliotekama.

Ipak biće i nekoliko neuobičajenih lokacija na kojima će Beograđani moći da iskoriste svoje građansko pravo.

Umesto na čašicu pića ili frizuru, 21. juna sugrađani u nekoliko opština glavnog grada u kafanu i frizerski salon otići će kako bi popunili svoj glasački listić. Pored toga, biračko pravo neki od njih moći će da iskoriste i u kafićima, prodavnicama ali i u privatnim kućama.

Opština Barajevo se i ove godine izdvojila kao mesto sa najviše netipičnih izbornih mesta, te će tako meštani iste, između ostalog, moći da glasaju i u samostalnim lokalima, onima u okviru privatnih kuća, ali i u jednom frizerskom salonu, u zdravstvenoj stanici i prodavnici. Svoju podršku nekoj od izbornih lista pojedini će dati i u kafani "Beli labud".

Meštani Grocke na birališta će izaći u dva lovačka doma, dok će Zemunci istim povodom poći u parohijski dom, dva kafića ali i jednu salu za venčanja.

Kada je reč o opštini Mladenovac jedno od birališta jeste i restoran u okviru Kluba na gradskom stadionu "Selters".

Neki Novobeograđani će svoje pravo iskoristiti u dva doma zdravlja, a u jednom od njih glasaće se na zubnom odeljenju.

U opštini Stari grad čak dva biračka mesta nalaze se u samačkom hotelu GSP "Dorćol", a kada je Surčin u pitanju kao zanimljivo mesto izdvaja se kineski tržni centar u kome se, takođe, nalaze dva biračka mesta. U istoj opštini jedno od mesta za glasanje jeste lokal "Tapetar".

Ni ostatak Srbije nije izuzetak kada je transformacija objekata u biračka mesta u pitanju.

U Brusu će tu promenu doživeti menza Industrijskog centra "Savić", u selu Runjani kod Loznice, ove godine glasaće se u prodavnici, a ne u garaži porodice Mijić što je bio slučaj ranije.

I u Bujanovcu, radnički restoran Duvanske industrije, više od 20 godina služi kao biračko mesto. Pripreme za 21. jun već su počele, a pored stolica i stolova, obezbeđene su i glasačke kutije, navodi RTS.

Inače privatni objekti na dan izbora mogu postati biračka mesta, ukoliko vlasnik ili njegovi ukućani nisu članovi političke stranke ili kandidati za poslanike i odbornike, a država zakup plaća 5.000 dinara.

Biračka mesta širom Srbije otvaraju se u 7 sati ujutru, a zatvaraju u 20 časova uveče.

Godinama unazad dve lokacije najviše privlače pažnju kada su mesta sa kojih se glasa u pitanju. Reč je o dve privatne kuće u gradskoj opštini Zvezdara. Jedna od njih je kuća Nadežde Tanasković, poznatija i kao "kuća kod baka Nade". Baka Nadežda će ove godine, sedmi put zaredom da ustupi svoju kuću na dan izbora. Druga je kuća Petra Mladenovića na kojoj će se ovoga puta naći čak dva biračka mesta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.