Izvor: RTV 5, 07.Maj.2012, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GIK: Poništeni izbori na 17 biračkih mesta u Nišu

Kako će izgledati sastav Skupštine Grada Niša i dalje je potpuno neizvesno. Tačno 24 časa po zatvaranju biračkih mesta, novi zaplet u postizbornu priču u Nišu donela je potvrda iz GIK-a da je odlučeno da izbori za gradske odbornike budu poništeni na 17 biračkih mesta. To je tačno 10 odsto od ukupnog broja biračkih mesta u Nišu (bilo ih je ukupno 173), a kako je potvrdila Jasmina Krstić, predsednica GIK-a, reč je o biračkim mestima na celoj teritoriji grada.
"Razlog je neslaganje između broja glasačkih listića i broja birača koji su, po biračkim spisku, izašli na izbore. U kutijama je bilo viška listića", rekla je predsednica GiK-a, koja je to objasnila "nesnalažljivošću" biračkih odbora.
Naime, kako su se istovremeno održavali izbori na četiri nivoa (predsednički, parlamentarni, gradski i izbori za skupštine gradskih opština) pretpostavlja se da pojedini birači koji su preuzeli glasačke listiće i glasali, ipak nisu zabeleženi (zaokruženi) u biračkim spiskovima za izbore gradskih odbornika, pa se tako javio višak listića u kutijama.
Kako se među tim biračkim mestima nalazi i nekoliko na kojima je upisano od 1000 do 2000 birača, ukupan broj birača koji će morati ponovo da glasaju mogao bi biti veći od čak 15 hiljada, što bi, prema prvim procenama, i te kako moglo da utiče na konačne rezultate izbora.
Za sada se ne zna kada bi izbori na ovim mestima trebalo da budu ponovljeni. Postoje dve opcije -  ili sledeće nedelje, ili za 14 dana kada se bude održavao drugi krug predsedničkih izbora. Sve ove pojedinosti trebalo bi da budu poznate najverovatnije sutra tokom prepodneva za kada se, mada nezvanično, najavljuje press konferencija u GIK-u. I to prva od zatvaranja birališta!

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.