Fridom haus: Srbija nazadovala u oblasti demokratske vladavine

Izvor: Beta, 28.Apr.2021, 08:29

Fridom haus: Srbija nazadovala u oblasti demokratske vladavine

Srbija je u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa svrstana u kategoriju "hibridnih režima" i nazadovala je u oblasti demokratske vladavine.Parlamentarni izbori u junu 2020. održani su bez konkurencije i rezultat izbora bio je de fakto jednopartijski parlament, a usled personalizacije vlasti u rukama Aleksandra Vučića.Gora ocena u odnosu na prošlu godinu je i u oblasti izbornog procesa.Ocena izbornog procesa pala je na 4,25 sa 4,50 usled modifikacije izbornog zakonodavstva koju je sprovela vladajuća partija uoči parlamentarnih izbora i nedostatak mogućnosti izbora za glasače pošto je većina opozicije bojkotovala glasanje, navodi se u izveštaju."Izbori su održani u napetoj i neobičnoj atmosferi... Bilo je zabrinutosti vezano za to da li je bilo uputno održavanje glasanja, uz neizbežno mešanje velikog broja ljudi u jeku epidemije kovid-19", navodi Fridom haus.Kako se navodi u izveštaju "Zemlje u tranziciji", Srbija je drugu godinu ne spada u kategoriju demokratskih država.Srbija je ove godine dobila ocenu 3,89, u odnosu na prošlogodišnjih 3,96. Godišnji skor države je sa 49 odsto smanjen na 48."Stanje osnovnih sloboda i demokratskih institucija u Srbiji nastavilo je da se pogoršava 2020. godine, bez znakova poboljšanja. Tokom većeg dela godine politički život, a i drugi život, odvijao se u senci pandemije kovid-19, uz remećenje izbora ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Fridom haus: Crna Gora pogoršala rezultat, i dalje hibridni režim

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Apr.2021

Crna Gora je u novom izveštaju Fridom hausa "Zemlje u tranziciji" pogoršala rezultat u oblasti demokratije i tako ostala u kategoriji hibridnih režima, objavile su Vijesti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.