Evropska izborna noć i u Beogradu: Nadam se da će ovaj događaj da postane tradicija i u Srbiji

Izvor: B92, 26.Maj.2019, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska izborna noć i u Beogradu: Nadam se da će ovaj događaj da postane tradicija i u Srbiji

Beograd -- Rezultati izbora za Evropski parlament večeras se prate i u Beogradu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručuje da su oni veoma važni i za Srbiju i da se nada da će i Srbi, u ne tako dalekoj budućnosti, glasati na evropskim izborima.

Fabrici je na otvaranju Evropske izborne noći, kojoj, između ostalih, prisustvuju ambasadori zemalja EU, poslanici, predstavnici diplomatskog kora, rekao da su izbori za Srbiju važni zbog budućnosti politike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proširenja, te da predstavljaju proslavu evropske demokratije.

Kako kaže, EU je važna i u Evropi, ali i van nje. Naveo je da je EP jedina evropska institucija koju direktno biraju građani, koja nadgleda da li ostale institucije funkcionišu na demokratski način, da li se poštuju ljudska prava, kao i da igra ključnu ulogu u imenovanju Evropske komisije.

Fabrici je napomenuo da na ovim izborima prvi put glasaju "milenijalci" i da Evropa mora da posluša i njihove glasove.

Istakao je i da su ove godine evropski izbori relevantniji nego pre, ne samo zbog novih ideja o budućnosti Evrope, već i zato što svi građani širom EU shvataju da njihov prosperitet, sigurnost i demokratija zavisi od toga šta će Evropa uraditi zajedno.

Glavni urednik portala European Western Balkans, koji uz Delegaciju EU organizuje izbornu noć, Nemanja Todorović Štiplija rekao je da su glasači u EU pokazali da su svesni koliko im znači Evropski parlamenent.

On je ocenio da nema sumnje da će svi naredni izbori biti još snažniji, jer i Evropski parlament dobija na značaju.

"Nadam se da će ovaj događaj da postane tradicija i u Srbiji i da za koju godinu čekamo i rezultate izbora za EP u Srbiji", istakao je Štiplija.

On je ocenio da, iako to mnogi smatraju, demokratija nije u krizi, već da su u krizi tradicionalne partije, način na koji komuniciraju sa građanima, i istakao da i Srbija može mnogo da nauči od Evrope.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EVROPSKA IZBORNA NOĆ Fabrici: Izbori su važni za Srbiju zbog budućnosti politike proširenja

Izvor: Blic, 26.Maj.2019

Rezultati izbora za Evropski parlament večeras se prate i u Beogradu, a šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručuje da su oni veoma važni i za Srbiju i da se nada da će i Srbi, u ne tako dalekoj budućnosti, glasati na evropskim izborima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.