EU i OEBS: Izbori u Makedoniji nedemokratski, uhapšeno 28 osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i OEBS: Izbori u Makedoniji nedemokratski, uhapšeno 28 osoba

SKOPLJE - Na parlamentarnim izborima u Makedoniji pobedila je koalicija 'Za bolju Makedoniju' predvođena partijom VMRO-DPMNE aktuelnog premijera Nikole Gruevskog. Njegova stranka osvojila je 48,21 odsto glasova.Kako je saopštila Državna izborna komisija na osnovu obrađenih 98,5 odsto biračkih mesta od 120 mandata koliko ima Sobranje, koalicija 'Za bolju Makedoniju' trebalo bi da ima 63 mandata, opoziciona koalicija koju predvodi Socijaldemokratska partija 28 mandata, Demokratska partija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Albanaca 13 mandata, Demokratska unija za integraciju 14 mandata i partija 'Za evropsku integraciju' 1 mandat.

Izbori su poništeni na 30 biračkih mesta i to uglavnom u sredinama sa većinskim albanskim stanovništvom. Procenat izlaznosti na izborima je 57,45 odsto, a broj birača koji su glasali je 1.022.077. Nevažećih listića je bilo 30.504.

Makedonska policija privela je 28 osoba pod sumnjom da su učestvovali u incidentima na parlamentarnim izborima, u kojima je jedna osoba ubijena, a 10 povređeno, dok su za još osam osoba raspisane poternice, saopšteno je u Skoplju.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski izjavio je da je u dva ozbiljnija incidenta, u selu Aračinovu i u opštini Čair kod Skoplja, otvarana vatra na policiju i da su pritom stradali nedužni ljudi.

Kotevski je precizirao da su opštini Čair na policiju pucalo iz štaba albanske Demokratske unije za integraciju [DUI], a da je u Aračinovu, u pucnjavi između naoružanih lica i policije, jedna osoba smrtno stradala.

"U vezi ovog incidenta, privedeno je osam osoba. Dosad je krivica potvrđena kod dvojice da su direktno pucali na policijsku patrolu. Jedan od njih, na žalost, kao što smo već saopštili, podlegao je povredama2, rekao je portparol MUP-a. Druga osoba se nalazi u policijskoj stanici i već je bila izvedena pred istražnog sudiju, dodao je on.

Kotevski je istakao da je policija dobila potvrđene informacije za umešanost još sedam osoba u ovom incidentu, koji su u ovom trenutku nedostupni policiji i za njima su raspisane poternice.Devet osoba je privedeno u rejonu planine Kitka, gde se nalaze sela sa dominantnim albanskim stanovništvom i u njihovim kolima je pronadjen veliki arsenal oružja. Cilj ove grupe je bila grupa pripadnika Demokratske unije za integraciju, navodno da bi je sprečili u nameri da naprave incidente na izbornim mestima.

Među privedenima je i Agim Krasnići, iz sela Kondovo u blizini Skoplja, koji je poznat iz albanske pobune 2001. godine kao lider naoružane grupe, koja je kasnije pretila da ukoliko policija silom pokuša da ih izvede pred sud zbog slučajeva iz vojne krize u 2001. godini, oni će napasti Skoplje.

Povređeni u izbornim incidentima su u stabilnom stanju i niko od njih nije u životnoj opasnosti, saopštili su lekari Gradske bolnice i Hirurškog centra u Skoplju. Prema podacima MUP-a, od deset povređenih, neki su bili direktni učesnici u incidentima tokom izbora, a neki nedužni građani.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji nisu ispunili standarde OEBS-a i Saveta Evrope o slobodnim, fer i demokratskim izborima, ocenili su međunarodni posmatrači OEBS-ODIHR i SE u preliminarnom izveštaju o izbornom procesu objavljenom u Skoplju.

Ambasador Robert Beri, koji rukovodi posmatračkom misijom, kaže da su oni od početka bili zabinuti oko mogućih neregularnosti tokom izbora, naglasivši da je ovo samo preliminarni izveštaj, dok će konačni biti objavljen posle završetka izbornog procesa.U izveštaju se navodi da su gradjani imali veliki izbor, da su kampanje bile energične i da su izbori proceduralno bili dobro vodjeni.

Pia Krismas Meler iz Saveta Evropa smatra da izbori ipak nisu ispunili očekivanja, zbog neuspeha da se spreče akti nasilja u oblastima u kojima živi pretežno etničko albansko stanovništvo. Ona ističe da će konačna ocena ipak zavisiti od toga kako će makedonske vlasti reagovati na kršenje zakona i kakve će korake preuzeti.

Evropska unija je "veoma zabrinuta" zbog nasilja koje se dogodilo tokom parlamentarnih izbora u Makedoniji, izjavila je u Briselu Kristina Nađ, portparol evropskog komesara za proširenje Olija Rena.

"Komesar Ren je veoma zabrinut zbog nasilja koje se dogodilo tokom izbora", izjavila je Nađova. Ona je istakla da je Ren preneo svoju zabrinutost makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom.

Evropska komisija takođe poziva na "mirno i regularno" održavanje ponovnog glasanja na mestima na kojima je došlo do nasilja, podvukla je Nađova.

Američka ambasada u Skoplju saopštila je da su propusti na izborima u velikoj meri diskreditovali zemlju i da negativno utiču na njene mogućnosti za integraciju u EU i NATO. Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer traži od Skoplja da osigura bezbednost za vreme dopunskih izbora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.