U Klokotu i Parteš Pasjanu pobeda kandidata Srpske liste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2017, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Klokotu i Parteš Pasjanu pobeda kandidata Srpske liste

U drugom krugu izbora za predsednike opština na Kosovu i Metohiji, u opštinama Klokot i Parteš Pasjane danas su pobedili kandidati Srpske liste, pokazuju preliminarni podaci kosovske Centralne izborne komisije sa obrađenih 100 posto glasova.

U opštini Parteš Pasjane pobedio je kandidat Srpske liste Dragan Petković sa 61,8 posto dobijenih glasova, odnosno 1.316 glasova.

U opštini Klokot slavio je kandidat Srpske liste Božidar Dejanović, koji je osvojio 52,2 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosno 699 glasova.

U preostalih osam opština sa većinskim srpskim stanovništvom, kandidati Srpske liste pobedili su u prvom krugu lokalnih izbora, održanih 22. oktobra.

Prema podacima kosovske Centralne izborne komisije (CIK), na osnovu podataka sa oko 94,45 odsto biračkih mesta, izlaznost je bila 38,36 odsto.

Najveća izlaznost zabeležena je u Klokotu od 54,94 odsto, a u Partešu 50,60 procenata i Prištini 47,13, navodi se na sajtu CIK-a.

Za drugi krug glasanja bilo je otvoreno 614 biračkih centara, a pravo glasa imalo je 1.353.613 glasača.

Nevladina organizacija "Demokratija u akciji" (DNV) saopštila je da je zabeležila određene neregularnosti na izborima.

Tako, na primeri, iako je CIK objavio da su svi birački centri otvoreni na vreme, DNV tvrdi da je 12 biračkih mesta otvoreno sa zakašnjenjem, a da se u 50 odsto to zakašnjenje odnosilo na članova izborne komisije, prenosi Kos sev, pozivajući se na dnevnik "Koha ditore".

Zakašnjenja su zabeležena u Prizrenu, u pet slučajeva, Suvoj Reci - u tri slučaja, Prištini - u dva slučaja i u Klini i Orahovcu u po jednom slučaju.

Takode, u pet opština zabeleženo je, u rasponu od 100 metara od biračkih centara - prisustvo propagandnog materijala, dok je u četiri opštine nedostajao izborni materijal, navodi portal DNV.

U 44 slučaja, zabeleženo je prisustvo neovlašćenih lica na biračkim mestima.

Jedan birački centar u Klini je kamenovan, dok je u opštini Istok bilo i nekoliko slučajeva glasanja van kabine, navodi "Koha".

Rakić: Pobeda Srpske liste je pobeda srpskog naroda na KiM

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je večeras, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, ocenio da je pobeda Srpske liste pobeda srpskog naroda na KiM, ali i pobeda kojom se nastavlja mudra i državnička politika Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na KiM.

I nakon drugog kruga izbora, i pored namere pojedinaca iz Prištine da utiču na izbor gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom, srpski narod je izabrao da ih u naredne četiri godine vode kandidati Srpske liste, naveo je Rakić u saopštenju.

"Pobedom na parlamentarnim izborima juna meseca, pobeda svih kandidata Srpske liste u svih 10 opština sa srpskom većinom na lokalnim izborima zaokružiće jedinstveni politički korpus Srba na Kosovu i Metohiji i još jednom pokazati snagu i jedinstvo koje smo izgradili kroz delovanje Srpske liste", istakao je Rakić.

Đurić: Potvrđeno poverenje srpskog naroda u Vučića

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić čestitao je večeras Srpskoj listi na još jednom uspehu u ponovljenom drugom krugu izbora za gradonačelnike na Kosovu, kojim je potvrđeno da srpski narod na Kosovu i Metohiji ima duboko poverenje u Vladu Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Kako se navodi u Đurićevom saopštenju, Srpska lista je potvrdila da je dominantna politička snaga u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, a da su naši sunarodnici odgovorni i ujedinjeni u donošenju odluka od interesa za njihovu budućnost.

On je kazao da Srpska lista, posle osvajanja 10 poslaničkih mesta u skupštini privremenih institucija samouprave u Prištini, sada ima i 10 gradonačelnika, i najveći mogući legitimitet za donošenje političkih odluka, kao i da je od "posebnog značaja" pobeda u opštini Parteš-Pasjane, gde je nakon prvog kruga izbora, aktom pravnog i političkog nasilja, bila poništena pobeda kandidata Srpske liste za gradonačelnika.

Prema Đurićevim rečima, Srbi u Partešu su pokazali da su ih pokušaji Prištine da zanemari njihovu izbornu volju samo dodatno ujedinili, a danas su ujedinjeni iza Srpske liste bili i Srbi u Klokotu.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji

Izvor: RTS, 19.Nov.2017

Na Kosovu i Metohiji održava se drugi krug izbora za predsednike 20 opština, među kojima su i dve sa srpskom većinom – Klokot i Pasjane. Do 15 časova glasalo je 24,42 odsto birača, podaci su Centralne izborne komisije. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.