Izvor: RTS, 18.Okt.2021, 08:26

Drecun: Srbi na izborima poručili Kurtiju da na severu KiM nema ni "D" od lažne države Kosovo

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da je srpski narod na Kosovu i Metohiji shvatio ozbiljnost situacije i namere Prištine i masovnim izlaskom na lokalne izbore pokazao da će se boriti za svoj opstanak i da će tu borbu voditi u koordinaciji sa Beogradom.
Milovan Drecun ističe da je na lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izborima na Kosovu i Metohiji ispoljeno gotovo puno jedinstvo srpskog naroda i rešenost da se suprotstavi Prištini, jednostranim potezima, nasilju i etnički motivisanim napadima.

Naglašava da su opštine veoma važne za život ljudi jer se preko njih uređuje ono što građanima svakodnevno treba.
"Preko opština se ostvaruje i pomoć države Srbije srpskom narodu i nećemo odustati od zahteva da se formira Zajednica srpskih opština. Bitno je da Srpska lista, kao što je i uradila, zadrži vlast u svim opštinama koje su predviđene da budu u sastavu ZSO", objašnjava Drecun.
Smatra da je velikom izlaznošću sa severa poslata veoma jasna poruka Aljbinu Kurtiju da su to srpske opštine u kojima, kako kaže, "nema ni D od lažne države Kosovo".
"Te opštine na severu se veoma važne i kao logistička podrška suprotstavljanju jednostranim akcijama Prištine. Kada sve rezultate sagledate, vidite da su izbori bili itekako značajni i da je pobeda Srpske liste nešto što obećava da će srpski narod uspeti da opstane", ističe Drecun.
"Albanci poručili Kurtiju da nije uradio ništa od onoga što je obećao"Drecun navodi da ga zabrinjavaju podaci koji govore da je Priština pojačala policijski i obaveštajni rad na severu Kosova i Metohije sa ciljem da registruju nosioce minulih protesta, kada su mnogi Srbi ranjeni, s namerom da krenu u njihovo hapšenje.
"Moguće je da imaju obaveštajnu podršku pripadnika Kfora jer oni su na severu, kako kažu, inteligentno prisutni, što znači da imaju formiran obaveštajni bataljon u kojem se nalazi tridesetak obaveštajnih oficira Velike Britanije i oni svakako prikupljaju te informacije i opravdana je sumnja da mogu da ih podele sa Prištinom", kaže Drecun.
Ističe da bi došlo do nove destabilizacije na Kosovu i Metohiji ako bi se Priština odlučila na novi korak - hapšenje učesnika protesta.
"Mislim da je Kurtiju ovo veoma jasna poruka od Srba, posebno na severu, da ne pokušava nikakve akcije jer će se suočiti sa veoma snažnim otporom srpskog naroda", naglašava Drecun.
Smatra da je "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija doživelo debakl na izborima iako će možda u drugom krugu njegovi kandidati uspeti da dođu na vlast u većem broju opština nego do sada.
"U prvom krugu su mu Albanci jasno poručili da ništa nije uradio od onoga što je obećavao i da mu nije prošla priča sa namernim povećavanjem tenzija prema srpskom narodu", smatra Drecun.
"Posebno zabrinjava izjava Edija Rame"Milovan Drecun smatra da Kurti incidentima pokušava da pokaže da ima političku kontrolu na severu i da može da upadne kada god hoće, sa kojim god snagama hoće i da radi šta god hoće.
"Tako onemogućava nastavak dijaloga i postizanje bilo kakvog napretka. Čini mi se i da su te aktivnosti usaglašene sa nekim vodećim zapadnim državama", navodi Drecun.
Kaže da Bajdenova administracija imenovanjem Kristofera Hila za ambasadora SAD u Srbiji pokazuje da pridaje veći značaj Zapadnom Balkanu nego što se to do sada tumačilo i da će ambasada SAD u Beogradu biti regionalni centar za ključna pitanja.
Naglašava da ga zabrinjava što je Hil naslednik "buldožer diplomatije" Ričarda Holbruka, koja ne pokazuje mnogo tolerancije za interese Srbije.
"Posebno zabrinjava, a svakako je povezano sa američkom politikom i politikom nekih drugih zapadnih zemalja, izjava Edija Rame koji je prvi put rekao da želi ujedinjenje Kosova i Albanije. Neko ga je ohrabrio i neki razvoj događaja ohrabruje Albance da idu na dalje zaoštravanje situacije", kaže Drecun.
Ističe da se Priština, pored svih poziva na dijalog i dogovor, opredeljuje za drugi put - incidente, nasilje, zagovaranje velike Albanije i očekivanje da neka veliak sila reši stvari onako kako bi oni voleli - da Beograd prizna Kosovo, što se, uverava, nikada neće desiti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drecun: Srbi poručili da na severu nema ni "D" od lažne države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2021

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je srpski narod na Kosovu i Metohiji shvatio ozbiljnost situacije i namere Prištine i masovnim izlaskom na lokalne izbore pokazao da će se boriti za svoj opstanak i da će tu borbu voditi u koordinaciji sa Beogradom...Drecun...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.