Izvor: Radio 021, 12.Feb.2021, 15:06

Doroslovački će morati da se povuče sa mesta dekana FTN, Kolaković kandidat na izborima

Skupština Srbije usvojila je autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju o tome ko može da bude dekan nekog fakulteta, čime je potvrđeno da Rade Doroslovački neće moći da ide u još jednu trku za novi mandat. U međuvremenu, Doroslovački nije ni kandidovan na izborima za dekana, a sada se postavlja pitanje da li će moći da dovrši aktuelni mandat.

Tačka sporenja bio je član 64. Zakona o visokom obrazovanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji se različito tumačio. Epilog razmatranjima dala je Skupština Srbije, koja je jedina nadležna za autentična tumačenja zakona.

Nakon što je krajem januara Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine poslanicima na usvajanje predao autentično mišljenje po kojem dekan ne može da bude nastavnik kojem je prestao radni odnos na kraju školske godine u kojoj je navršio 65 godina, presečeno je da se aktuelni dekan Rade Doroslovački neće kandidovati za novi mandat.

Glasanjem je utvrđena kandidatura profesora Srđana Kolakovića sa Katedre za hidrotehniku i geodeziju, dok kandidaturu nije izborio Stevan Stankovski sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju. Za kandidate se glasalo elektronski putem MS Teams platforme, a prema nezvaničnim saznanjima 021.rs, Stankovski će od Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, ali i od dekana Fakulteta tehničkih nauka, tražiti da se ponište sva onlajn glasanja u procesu izbora za novu upravu, a samim tim i celokupan proces glasanja za novu upravu FTN. Stankovski se požalio i na to da je, od 27 tačaka dnevnog reda na sednici Departamana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, samo kod glasanja za njegovu kandidaturu došlo do smetnji.

Sve su šanse da će profesor Kolaković od 1. oktobra postati novi dekan Fakulteta tehničkih nauka. Međutim, vođeni usvajanjem autentičnog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju, pojedini profesori podneće proceduru za smenu Doroslovačkog pred Savetom Fakulteta tehničkih nauka.

Može li Doroslovački uopšte da bude dekan?

Profesor Rade Doroslovački 11. februara napunio je 68 godina. Baš na njegov rođendan, poslanici u Skupštini Srbije sa 175 glasova "za" i nula glasova "protiv", usvojili su autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju kojim se sprečava da bilo ko sa više od 65 godina života pokuša da bude organ poslovođenja u nekoj visokoškolskoj ustanovi.

Nije to najlepši poklon za Doroslovačkog, još kada dolazi najvećim delom od Srpske napredne stranke, koju je javno podržao i na čijem je mitingu u ime fakulteta govorio. Tumačenje zakona otvorilo je pitanje da li osoba koja punih osam godina rukovodi Fakultetom tehničkih nauka, sa svojih 68 godina, uopšte može da bude dekan najpoželjnijeg fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

O samom tumačenju se u Skupštini nije mnogo raspravljalo, ali nekoliko rečenica svemu tome posvetio je poslanik iz SNS Vladica Maričić. Kako je rekao, Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. godine jasno je definisao uslove koje jedan redovan profesor treba da ispuni da bi bio izabran za organ poslovođenja ustanove. Ukazao je i na to da su pojedini dekani koristili član zakona koji im omogućava produženje radnog odnosa i posle 65. godine života.

Međutim, i tu je zakon prilično jasan, kaže on, jer se redovnom profesoru može produžiti radni odnos i posle 65. godine života ugovorom o radu, na određeno vreme, najduže do dve godine, uz mogućnosti produžetka do 70. godine života i isključivo ukoliko postoji potreba za njegovim radom u nastavi, a ne potreba za rukovođenjem ustanovom. 

"I taman kada sam pomislio da takvih primera u praksi možda i nije bilo i da ovim autentičnim tumačenjem sprečavamo neka buduća činjenja, dobio sam telefonski poziv od jedne profesorke sa jednog fakulteta, koja mi je rekla da njen dekan ima 65 godina i da planira da se kandiduje za još jedan mandat koji će okončati u svojoj 68. ili 69. godini života. E pa neće. Mi ovim autentičnim tumačenjem sprečavamo bilo kakvo kreativno tumačenje ovog člana zakona. I ne samo za ubuduće, jer autentično tumačenje ne proizvodi svoje pravno dejstvo za ubuduće, ono je tumačenje odredbe koja je i do sada bila važeća, tako da će svi oni organi poslovođenja visokoškolskih ustanova u Srbiji koji su navršili 65 godina morati da prestanu da vrše mandat organa poslovođenja", poručio je Maričić u Skupštini Srbije.

Poslednja Maričićeva rečenica daje najveći vetar u leđa onima koji bi voleli da Doroslovački svoju dekansku funkciju završi pre isteka mandata.

Potpuno isti problem postojao je i prilikom prošlih izbora za dekana na Fakultetu tehničkih nauka. Doroslovački je u momentu izbora imao punih 65 godina, ali mu je produžen radni odnos. Na konto toga, ali i mišljenja Ministarstva prosvete, Doroslovački je ušao u još jedan mandat, za koji je pitanje da li će ga do kraja završiti.

Aktuelni dekan Fakulteta tehničkih nauka kaže za 021.rs da je na funkciju izabran u skladu sa zakonom.

"Kao dekan Fakulteta tehničkih nauka izjavljujem pod moralnom i materijalnom odgovornošću - uvek sam poštovao zakon i poštovaću ga i dalje, kako god on bude rekao. Smatram da sam na funkciju dekana izabran po zakonu, jer da nisam izabran po zakonu ja to ne bih hteo da budem. To je ozbiljno vređanje mene ako mi kažete da sam izabran protiv zakona", poručuje Doroslovački za 021.rs.

Šta je sledeće?

Da je autentično mišljenje Skupštine Srbije doneto pre tri godine, Doroslovački ne bi mogao da bude dekan Fakulteta tehničkih nauka. Međutim, njemu mandat i dalje traje i može se pretpostaviti da će njegovi protivnici pokrenuti proceduru za smenu pred Savetom FTN nakon što se tumačenje objavi u Službenom glasniku.

To sve može da predupredi sam Doroslovački koji, prema Statutu Fakulteta tehničkih nauka, može da podnese ostavku na mesto dekana. U tom slučaju, Savet FTN će izabrati vršioca dužnosti dekana iz redova prodekana.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.