Dogovor Vučića i Tačija - veća bezbednost za sve

Izvor: Vesti-online.com, 05.Okt.2018, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dogovor Vučića i Tačija - veća bezbednost za sve"

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, koji je kandidat za tu funkciju i na predstojećim izborima u nedelju, kaže da, ukoliko bi predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i kosovski predsednik, Hašim Tači, postigli koprimosno rešenje, ono bi zasigurno garantovalo veću bezbednost u Jugistočnoj Evropi, bez negativnih posledica.

Čović je to rekao u predizbornom intervjuu za austrijski dnevnik Di Preše, odgovarajući na pitanje kako bi eventualna promena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << granica između Srbije i Kosova, o čemu razgovaraju Vučić i Tači u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uticala na Bosnu i Hercegovnu.

- Ukoliko predsednici uspeju da nađu kompromisno rešenje, ono bi zasigurno garantovalo veću sigurnost u Jugoistočnoj Evropi. Jako je važno da taj dogovor dobije podršku svih institucija Srbije i Kosova, jer u tom slučaju ne bi trebalo osetiti neke negativne posledice - kazao je Čović.

Na pitanje koliko je povezano sa idejom srpskih političara o odcepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, Čović kaže da bi sa tim trebalo računati, ali da misli da za to ne postoji mogućnost.

- Mi bi tebalo da računamo sa tim, da bi u tom slučaju srpski zvaničnici pokušali da iskoriste posledice. Razumem da oni određene informacije plasiraju u javnosti, međutim ne mislim da postoji mogućnost odcepljenja - kazao je Čović.

A na pitanje u kolikoj meri bi promena granice između Srbije i Kosova imala uticaj na HDZ BiH, da se Hrvati odcepe od BiH, Čović kaže da u njegovoj stranci takve ideje ne postoje.

- Ne, takve ideje ne postoje. Mi Hrvati se osećamo odgovorni prema našoj zemlji, međutim zahtevamo Bosnu i Hercegovinu koja garantuje da svi konstitutivni narodi Srbi, Bošnjaci i Hrvati imaju ista prava - rekao je Čović.

Na konstataciju da su prethodno hrvatski zvaničnici uvek iskazivali nezadovoljstvo, Čović kaže da bošnjačka strana želi da dominira, a da Hrvati žele da sprečne da BiH postane centralizovana država.

- Za nas je jako važno da nakon predstojećih izbora hrvatski zvaničnici budu deo vlasti - rekao je Čović.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.