Izvor: RTS, 26.Sep.2022, 13:25

Desnica ubedljivo vodi na izborima u Italiji – koji su izazovi pred budućom vladom

Prema poslednjim rezultatima, na parlamentarnim izborima u Italiji koalicija desnice Đorđe Meloni ubedljivo vodi, a na drugom mestu je Levi centar sa skoro dvostruko manje glasova.
Desničarska koalicija je u Donjem domu italijanskog parlamenta, prema poslednjim rezultatima, osvojila je 235 mandata, od čega je najviše osvojila stranka Đorđe Meloni – 118 poslaničkih mesta.

S druge strane, levičarska koalicija dobila je 79 mandata, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a Rojters podseća da je za većinu u Donjem domu potreban 201 mandat.
Pokret pet zvezdica osvojio je 15,33 odsto glasova, što je relativno dobar rezultat za partiju za koju se doskora verovalo da više praktično ne postoji.
Đorđa Meloni se noćas oglasila rečima da je ovo tek polazna tačka i da, iako joj je žao što je mnogo Italijana koji nisu izašli na glasanje, njen cilj sada je da stvori jak odnos između države i građana i da će ovo biti vlada za sve.
Reakcije stranih medija govore o pobedi ekstremne, ultra desnice. Španski Mundo piše da će pobeda ekstremne desnice u Italiji uzdrmati Evropu. Njujork tajms takođe komentariše da je reč o još jednom dokazu da Evropa klizi ka desnom krilu, dok Ekonomist dodaje da je Italija glasala za nacionalističku desnicu, pa će se formirati najveća desničarska vlada još od Drugog svetskog rata i Musolinija, kako kaže Si-En-En.
Odmah su stigle reakcije iz Francuske, od stranke Marin le Pen, i čestitke italijanskoj desnici na jakoj pobedi i Italijanima koji, po njihovim rečima, daju odličnu lekciju Evropskoj uniji i Ursuli fon der Lajen.
Čestitke su stigle i iz Poljske i Mađarske i od ostalih desničarskih partija koje kažu da je pobedila želja za suverenitetom i državom koja će imati snažan identitet, jer je posle Švedske, Italija druga evropska zemlja koja je u poslednjih nekoliko nedelja odabrala desnicu.
Šta čeka novu italijansku vladu Đorđu Meloni čeka težak posao, kao što je ona sama izjavila – prvenstveno pitanje izuzetnog povećanja cena energenata, kao i računa koji su i do pet puta veći nego prethodne godine što dovodi do dramatične situacije kako za kompanije tako i za italijanske porodice.
Tu je i pitanje zdravstvenog sistema, ali i rusko-ukrajinskog sukoba. 
Težak posao je i pred levicom koju je po mišljenju mnogih njenih pripadnika i glasača potrebno potpuno reorganizovati s obzirom na to da je izgubila i u mnogim delovima zemlje u kojima je istorijski uvek pobeđivala.
Očekuje se da nova vlada bude formirana do kraja oktobra.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.