Izvor: RTS, 13.Feb.2021, 15:52

Deo opozicije okupljene oko SSP-a predstavio zajedničku platformu

Deo opozicije predvođene Strankom slobode i pravde Dragana Đilasa predstavio je platformu za pregovore o izbornim uslovima pod okriljem EP u kojoj se predlaže Formiranje Ministarstva za sprovođenje izbora, paralelno uredništvo u javnim servisima, vanredni izbori na svim nivoima uz razdvajanje termina izbora za različite nivoe vlasti i moratorijum na ustavne promene.
Platformu sa tim zahtevima u beogradskom Medija centru predstavili su zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednika Slobode i pravde Borko Stefanović, potpredsednica DS-a koji predvodi Zoran Lutovac, Dragana Rakić, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik PSG Pavle Grbović, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović i predstavnica organizacije Ne davimo Beograd Biljana Đorđević.

Stefanović je kazao da bi Ministarstvo za sprovođenje izbora, koje bi vodila nestranačka ličnost, trebalo da ima izvršna ovlašćenja, poverenika u javnom sektoru i preduzećima u većinskom državnom vlasništvu, koji bi, kako kaže, prikupljao podatke o navodnim pritiscima i onemogućio "zloupotrebu sredstava u cilju glasanja za vladajuću stranku"
Stefanović ističe je njihov predlog da se uvede "paralelno uredništvo" u RTS i RTV, jer, kako kaže javni servisi imaju obavezu da dvostrano informiše građane što oni, o njegovoj oceni ne čine, kao i da treba uvesti novo nezvaisno telo koje bi vršilo nadzor nad elektronskim medijima.
Rakićeva je kazala da su ciljevi platforme da se građanima obezbedi slobodno i tajno izjašnjavanje na izborima, što podrazumeva, po njenim rečima, da niko ne sme građane da prisiljava kako će da glasaju niti da od njih traže potvrdu za to.
Rakićeva dodaje da platforma ima još tri cilja, a to su sprečavanje korišćenja državnih resursa u političke svrhe, oslobađanje medija i uspostavljanje stručnih tela koja kontrolišu predizborni i izborni proces.
"Nadam se da će opozicija doći do jedinstvene platforme iza koje ćemo svi stati", rekla je Rakićeva.
Biljana Đorđević je obrazlažući predlog o razdvajanju izbora kao još jedan zahtev navela - da nosilac liste mora da bude kandidat na toj listi, jer se, kaže, dešavalo da je Aleksandar Vučić nosilac liste za izbore u mesnim zajednicama, kao i na svim drugim nivoima.
Nebojša Zelenović je ponovio zahtev da treba dodeliti nacionalnu frekvenciju još jednoj televiziji na konkursu, jer smatra da bi to moglo da promeni sliku u medijskom životu.
Na pitanje da li je moguće da se dogovore sa delom opozicije okupljene oko Borisa Tadića, odgovorili su da postoji mogućnost za razgovor, ali ne preko medija, ali su i primetili da im je pristup u platformama drugačiji.
Deo opozicije oko SSP-a predlažu donošenje leks specijalisa kako bi ciljevi mogli da se ostvare, jer, njihove predloge sadašnji zakoni ne poznaju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.