Danas se održavaju parlamentarni izbori u Japanu: Da li će Abe konačno imati NEOGRANIČENU MOĆ?

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2017, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se održavaju parlamentarni izbori u Japanu: Da li će Abe konačno imati NEOGRANIČENU MOĆ?

Japan na raskršću

Oko 100 miliona građana Japana sa biračkim pravom danas glasa na prevremenim parlamantarnim izborima.

Biračka mesta su otvorena u 7.00 sati ujutru po lokalnom vremenu, a biće zatvorena u 20.00 časova, kada se očekuju i prvi nezvanični rezultati, preneo je AFP.

Na izborima se očekuje pobeda lidera Liberalnodemokratske partije (LDP) i japanskog premijera Šinza Abea >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa gotovo dvotrećinskom većinom glasova, javljaju agencije.

Japan election: Shinzo Abe's party likely to seize control in lower house https://t.co/93XUykHUyG

— AxsomReport.com 🇺🇸 (@jwaxsom) October 22, 2017

Abe je raspustio donji dom parlamenta 28. septembra, da bi potom vlada odobrila održavanje vanrednih izbora.

Izbori se održavaju nakon što je vladu tokom leta potreslo više skandala i u trenutku zaoštrenih odnosa u regionu zbog severnokorejskih nuklearnih proba.

FLASH: Abe eyes big win as Japan votes under North Korea threats: Millions of Japanese… https://t.co/qB2jei4gXK

— Ivan (@Ivan226622) October 22, 2017

Prema najnovijim rezultatima, istraživanja javnog mnjenja, Abeova koalicija sa strankom Komeito, koju su osnovali pripadnici budističkog pokreta Soka Gakai, osvojiće oko 300 mesta u donjem domu japanskog parlamenta, koji ima 465 poslanika.

Očekuje se da će dve glavne opozicione partije Partija nade gradonačelnice Tokija Jurike Koike i nova Ustavna demokratska partija centrističko levičarskog usmerenja osvojiti po oko 50 mesta u parlamentu.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.