Dan posle izbora u BiH, reagovanja i čestitke

Izvor: RTS, 08.Okt.2018, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan posle izbora u BiH, reagovanja i čestitke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je svim građanima BiH na mirno sprovedenim izborima i izrazio nadu u još bolju saradnju sa BiH i RS u budućnosti.
"Koristim nezvanično priliku, a zvanično ću sačekati da CIK objavi konačne rezultate, da čestitam Džaferoviću, Komšiću i Dodiku. Za ostale mislim da još rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nisu poznati", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je, u vezi sa tim, rekao da je za nas najvažnije da čuvamo mir i stabilnost.
"Mislim da jedan deo koji niko neće preneti iz ocene Jensa Stoltenberga je ocena našeg rada na ekonomskom polju. Nema ekonomskog napretka bez mira i stabolnosti. Onaj koji misli da je to moguće a da ne čuvamo mir i stabilnost to je nemoguće", rekao je Vučić u Mladenovcu, gde je prisistvovao vežbi "Srbija 2018". 
Predsednik Vučić izjavio je da je Srbiji "spočitavano" da se meša u izbore u Bosni i Hercegovini, iako to nije tačno, a da na odlazak predstavnika EU, među kojima je i hrvatski premijer, niko nije reagovao.
"Slušamo priče da se Srbija meša u izbore u BiH. Nisam bio tamo 12 meseci, nisam primio (Milorada) Dodika ovde, a on je izabran za člana Predsedništva BiH", rekao je Vučić, koji je učestvovao na skupu "Liderstvo za bezbednost regiona".
S druge strane, primetio je da na odlazak hrvatskog premijera u BiH niko nije reagovao.
"Da sam ja otišao, mediji iz cele Evrope bi me bukvalno obesili, ali ako to uradi neko iz EU, onda je sve u redu", primetio je Vučić.
Navodi da o svemu tome treba iskreno, pošteno i otvoreno razgovarati i da treba rešavati, inače ćemo se,kaže, suočiti sa još više problema.
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović takođe je čestitala Dodiku pobedu.
"Izborna pobeda u uslovima visoke izlaznosti govori o poverenju građana Republike Srpske u vašu politiku i ostvarene rezultate. Verujem da će podrška građana Republike Srpske biti najsnažniji vetar u leđa na novoj dužnosti koju ćete obavljati, na kojoj će vaše političko iskustvo, znanje i odlučnost biti dragoceni za očuvanje stabilnosti i brži ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i Republike Srpske", navela je Mihajlovićeva.
Srbija i BiH su ne samo susedi, već i važni spoljnotrgovinski partneri i države koje rade mnogo na svom povezivanju koje je važno i za region, a najbolji primer je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.
"Uverena sam da ćemo u vama imati snažnu podršku da na ovom, kao i na svim drugim zajedničkim projektima, uspešno sarađujemo i da ih efikasno realizujemo, u interesu građana Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske", ističe Mihajlovićeva.
Ministarka Mihajlović istovremeno je čestitala i Željki Cvijanović pobedu na izborima, na kojima je izabrana za predsednicu Republike Srpske.  
Predsednik Pokreta socijalista i ministar odbrane, Aleksandar Vulin čestitao je jutros Miloradu Dodiku pobedu na opštim izborima u Bosni i Hercegovini. 
"Poštovani predsedniče Dodik, nema veće časti nego da Vam narod ratnika i stradalnika, poveri budućnost svoje dece. Republika Srpska je Vašim izborom za člana predsedništva Bosne i Hercegovine sačuvana i ojačana", naveo je Vulin.
"Poštovani predsedniče želim da Vas uverim, kao i sve Srbe u BiH, da će Srbija dosledno i uporno jačati Republiku Srpsku i da će o njoj brinuti kao što brine o samoj sebi. Svaki uspeh Srbije je uspeh i Republike Srpske, a svaka briga i radost Republike Srpske je naša briga i radost", istakao je Vulin u čestitki i poželeo Dodiku da u obavljanju nove dužnosti ostane dostojan poverenja Srba u Republici Srpskoj i Srbiji.
Čestitkama Dodiku i Cvijanovićevoj pridružio se i srpski režiser Emir Kusturica. 
Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin uputio je čestitku Željku Komšiću, koji je izabran za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČIĆ ČESTITAO DODIKU, DŽAFEROVIĆU I KOMŠIĆU: Nadam se još boljoj saradnji i sa BiH i sa Republikom Srpskom

Izvor: Kurir, 08.Okt.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas kandidatu koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, kandidatu SDA za bošnjačkog člana Šefiku Džaferoviću i kandidatu DF Željku Komšiću na izboru za članove Predsedništva BiH, a građanima u BiH na mirno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.